Galette s nektarinama
2015-06-05- Kuhinja:francuska
- Slijed:deserti
- Zahtjevnost:osrednje
-
Add to favorites

- Količina : 6
- Priprema : 15m
- Kuhanje : 35m
- Spremno za : 2:00 h
Galette su poznata francuska poslastica na koju ćete nabasati u mnoštvu pariških slastičarnica i kafića. Radi se o malim rustikalnim piticama od prhkog tijesta s dodatkom raznog sezonskog voća. Osnovna razlika između pite (pie) i galetta je u tome što se pite rade u lijepoj okrugloj formi s ukrašenim rubom, a nadjevi su bogati i kremasti. Galette se pak puno rustikalnije, nepravilnih oblika i najčešće punjene samo tankim slojem voća.
Sastojci
Za tijesto:
- 170 gr (1 i 1/4 cup) glatkog brašna
- 1,5 žlica šećera
- prstohvat soli
- 115 gr (1/2 cup) hladnog maslaca
- 1 žumanjak
- 0,3-0,5 (1/8-1/4 cup) dcl ledene vode
- malo vanilije ili vanilin šećer
Za nadjev:
- 5-6 nektarina (ili breskvi)
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica šećera
Postupak
Korak1
Pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli u većoj zdjeli. Dodajte komadiće ohlađenog (može čak i zaleđenog) maslaca pa prstima lagano umješavajte maslac u brašno. Budite nježni, trebate dobiti teksturu poput krušnih mrvica.
Korak2
Dodajte žumanjak i vaniliju i dvije žlice ledene vode. Pomiješajte sve vilicom. Dodajte još žlicu-dvije vode i opet promiješajte. Dodavajte vodu, žlicu po žlicu i između miješajte sve dok se tijesto ne počne formirati. Vjerojatno vam neće trebati više od 0,3 dcl.
Korak3
Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu operite nektarine i narežite ih na tanke kriškice. Zalijte ih s malo limunovog soka.
Korak4
Tijesto izvadite iz frižidera i narežite na 6 podjednakih dijelova. Svaki dio posipajte brašnom, napravite oblik diska i tanko razvaljajte. Premjestite na lim za pečenje (na pek papir) i punite nadjevom, ostavljajući cca 2 cm ruba slobodno. Rub presavinite prema unutra, posipajte šećerom i pecite 35-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.
Prosječna ocjena člana
(0 / 5)
0 ljudi ocijenilo recept
1.420
Moglo bi vas zanimati:
Nutritivne informacije
Informacije su po porciji/komadu
-
Kalorije
314 kcl -
Bjelančevine
5 gr -
Ugljikohidrati
38 gr -
Masti
17 gr