Galette s nektarinama

2015-06-05
Galette s nektarinama
  • Količina : 6
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 35m
  • Spremno za : 2:00 h

Galette su poznata francuska poslastica na koju ćete nabasati u mnoštvu pariških slastičarnica i kafića. Radi se o malim rustikalnim piticama od prhkog tijesta s dodatkom raznog sezonskog voća. Osnovna razlika između pite (pie) i galetta je u tome što se pite rade u lijepoj okrugloj formi s ukrašenim rubom, a nadjevi su bogati i kremasti. Galette se pak puno rustikalnije, nepravilnih oblika i najčešće punjene samo tankim slojem voća.

Sastojci

  • Za tijesto:

  • 170 gr (1 i 1/4 cup) glatkog brašna
  • 1,5 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 115 gr (1/2 cup) hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 0,3-0,5 (1/8-1/4 cup) dcl ledene vode
  • malo vanilije ili vanilin šećer
  • Za nadjev:

  • 5-6 nektarina (ili breskvi)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica šećera

Postupak

Korak1

Pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli u većoj zdjeli. Dodajte komadiće ohlađenog (može čak i zaleđenog) maslaca pa prstima lagano umješavajte maslac u brašno. Budite nježni, trebate dobiti teksturu poput krušnih mrvica.

Korak2

Dodajte žumanjak i vaniliju i dvije žlice ledene vode. Pomiješajte sve vilicom. Dodajte još žlicu-dvije vode i opet promiješajte. Dodavajte vodu, žlicu po žlicu i između miješajte sve dok se tijesto ne počne formirati. Vjerojatno vam neće trebati više od 0,3 dcl.

Korak3

Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu operite nektarine i narežite ih na tanke kriškice. Zalijte ih s malo limunovog soka.

Korak4

Tijesto izvadite iz frižidera i narežite na 6 podjednakih dijelova. Svaki dio posipajte brašnom, napravite oblik diska i tanko razvaljajte. Premjestite na lim za pečenje (na pek papir) i punite nadjevom, ostavljajući cca 2 cm ruba slobodno. Rub presavinite prema unutra, posipajte šećerom i pecite 35-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.545

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    314 kcl
  • Bjelančevine

    5 gr
  • Ugljikohidrati

    38 gr
  • Masti

    17 gr