Naan

Od : | 0 komentara | On : travanj 23, 2013 | Kategorija : ** Pomoćnik, - Recepti, Kruh i peciva

Već sam dugo mjerkao ovaj recept i razmišljao kako bi bilo isprobati ga, pa je eto došao red i na njega… Naan je inače perzijska riječ koja znači – kruh… Ovaj je “flat-bread” (ne mogu naći trenutno neku pravu hrvatsku riječ) rasprostranjen i iznimno popularan u zapadnom, centralnom i južnom dijelu Azije… Često se poslužuje uz izuzetno jaka i začinjena jela kako bi ih ublažio (poput currya)…  Postoje i različiti načini čime puniti naan… Neki od poznatijih su: keema naan punjen mljevenom janjetinom ili ovčetinom, peshawari naan i kashmiri naan punjeni mješavinom orašastih plodova i suhog voća. U Pakistanu je poznat roghani naan posipan sezamovim sjemenkama. Amritsari naan je punjen pire krumpirom, lukom i brojnim azijskim začinima… Isto tako u samo tijesto možete dodavati razne začine koji mogu totalno izmijeniti okus ovog jela… Tako npr. možete kombinirati luk, češnjak ili pak sjemenke kima… 

Naan

Naan
Yields 6
Indijski kruh - naan... Možete ga grickati samog, umakati u jogurt ili puniti raznim nadjevima (poput tortilja)
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 20 min
Prep Time
2 hr
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 20 min
Osnovni recept
  1. 160 gr integralnog brašna (i još malo za miješenje i valjanje)
  2. 1/2 žličice soli
  3. 2/3 žličice suhog kvasca
  4. 2 žlica maslinovog ulje (po potrebi malo više)
  5. 1/2 šalice čvrstog jogurta
  6. 1/2 - 1 žlica tople vode ili mlijeka
  7. malo maslaca
Verzija s lukom
  1. 1/4 glavice sitno sjeckanog luka
Verzija s češnjakom
  1. 3 češnja protisnutog češnjaka
Verzija s kimom
  1. 1 žličica kima
Instructions
  1. Stavite brašno u veliku zdjelu i dodajte sol i kvasac. Dobro pomiješajte sve sastojke
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte 1 žlicu maslinovog ulja, jogurt i toplu vodu.
  3. U suhim sastojcima napravite udubinu i dodajte vlažne. Dobro izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto (15-ak minuta).
  4. Ukoliko želite dodatan okus (ovisno o verziji), u ovom koraku dodajete ekstra sastojke ovisno o verziji (npr. češnjak, luk, kim, sir…)
  5. Nauljite (s preostalom žlicom maslinovog ulja) zdjelu i stavite tijesto u sredinu, prekrijte ručnikom i stavite na toplo mjesto. Pustite tijesto rasti oko sat, sat i pol
  6. Kad se tijesto podiglo, formirajte valjak te izrežite na 6 komada. Svaki od njih izvaljajte u krug debljine oko 2-3 mm
  7. Peći na teflonskoj tavi za palačinke na najjačoj vatri i to na način da malo nauljite tavu (samo s kistom prijeđite preko tave) pa pecite s jedne strane dok se s gornje strane ne počnu pojavljivati mjehurići (par minuta). Zatim okrenite naan i pecite drugu stranu
Adapted from The taste of food
Adapted from The taste of food
Moja kuhinja - stranica za prave gurmane :) https://moja-kuhinja.com.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: