Kineska piletina s povrćem

Od : | 0 komentara | On : svibanj 12, 2013 | Kategorija : ** Pomoćnik, - Recepti, Glavna jela

A nakon proljetnih rolica sa slatko kiselim umakom, došla je na red i kineska piletina s povrćem. Ja sam ju ovaj put pripremao s rižinim rezancima.

I kod ove (kako sam već rekao) navodno kineske kuhinje je super to što možete kombinirati sastojke koje imate doma… Nema tu nekog pravog pravila što smije, a što ne ići u nju… Ono što je zapravo zajedničko svemu što nazivamo kineskom kuhinjom je – da se prži u woku (na visokoj temperaturi) i da se koristi soja sos ili oyster sos… I to je zapravo to… Prava kineska kuhinja je zapravo nešto sasvim drugo, ali o tome možda neki drugi put uz neki originalni recept…

I još najčešće “greške” prilikom odabira woka… Kod nas je uobičajeno da se wok “cijeni” po njegovoj težini i robusnosti. Mogli ste primjetiti da su takvi primjerci i daleko najskuplji. Međutim, kako sam imao priliku upoznati ženu koja radi u kineskom restoranu, tako sam nešto i naučio. Za ovaj tip pripreme hrane gdje se ona kratko prži na vrlo visokoj temperaturi i gdje ga vi stalno držite u ruci, tresete, miješate hranu (oni spretniji i bez kuhače nego bacakajući hranu u zrak uz stijenke woka) – koristi se lagani wok od željeza koji ima samo jednu ručku i liči na naše klasične tave… Teške masivne verzije s debelim stijenkama i uglavnom s dvije ručke (jedna dugačka i druga poput onih na loncu) služe za prženje i kuhanje prilikom čega wok uglavnom ni ne podižete s plamena. 

A sad kad smo naučili nešto o woku, krenimo na recept :)

Kineska piletina s povrćem

Kineska piletina s povrćem
Serves 4
Jedno od mnoštva načina kako pripremiti piletinu u woku... S povrćem, šampinjonima, malo kikirikija...
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 2 pileća filea
  2. soja sos
  3. papar
  4. 1 crvena paprika
  5. 2 mrkve
  6. 1 korijen peršina
  7. 2 mlada luka
  8. 300 gr gljiva (šampinjoni, shiitake, bukovače)
  9. 1 žličica mješavine začina za wok (ili kombinirajte đumbir, kurkumu, crvenu papriku, peršin, celer)
  10. papar
  11. 1 šaka kikirikija ili indijskih oraščića
Instructions
  1. Meso narezati na trakice pa marinirati u soja sosu s malo papra. Ostaviti da odstoji oko sat vremena u frižideru
  2. Zagrijati wok s malo kikirikijevog (ili običnog suncokretovog) ulja na najjačoj vatri, pa pržiti piletinu 5 minuta da posmeđi. Maknuti piletinu sa strane i prekriti alu folijom
  3. U wok (na ulje gdje se pržila piletina) staviti povrće. Prvo mrkva i peršin narezani na trakice
  4. Nakon par minuta dodati i mladi luk sjeckan na kolutiće i papriku na trakice pa pržiti par minuta
  5. Dodati šampinjone. Malo popapriti i dodati mješavinu začina za wok
  6. Po želji dodati još soja sosa, ubaciti kikiriki ili indijske oraščiće i to je to
Notes
  1. Jelo možete poslužiti s kuhanom rižom ili rezancima. Ako koristite rezance, bolje je da ih ne poslužujete odvojeno nego da ih kuhane i ocijeđene dodate u wok kad je piletina s povrćem gotova.
Moja kuhinja - stranica za prave gurmane :) https://moja-kuhinja.com.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: