Pita od limuna i malina

Od : | 0 komentara | On : svibanj 10, 2013 | Kategorija : *** Chef, - Recepti, Deserti

Radeći jedan sasvim drugi kolač, pala mi je na pamet ideja da se od limunovog preljeva napravi pita… Al nešto mi je falilo pa sam u sve to ukomponirao i drugu kremu/preljev od malina… Ja sam radio prhko tijesto sam, ali isto tako kao zamjena može poslužiti kora napravljena od mljevenih keksa i maslaca…

Pita od limuna i malina

Pita od limuna i malina
Slatko kisela kombinacija malina i limuna na prhkom tijestu... Mmmmm...
Write a review
Print
Tijesto za pitu
  1. 250 g glatkog pšeničnog brašna
  2. 70 g šećera
  3. prstohvat soli
  4. 170 g hladnog maslaca
  5. 1 jaje
Krema od limuna
  1. 3 jaja
  2. 150 gr šećera
  3. 0,8 dcl limunovog soka
  4. 60 gr maslaca
  5. korica 1 limuna
Krema/preljev od malina
  1. 300 gr malina (može i smrznute)
  2. 3 žlice šećera u prahu
  3. 1 dcl vode
  4. 3 žlice limunovog soka
  5. 2 žlice gustina
Tijesto za pitu
  1. Brašno pomiješajte sa soli i šećerom, maslac narežite na kockice, a jaje malo izmutite
  2. Od mješavine brašna, šećera i soli napravite brdašce s rupom pa u rupu dodajte maslac. Maslac mrvite prstima postupno dodavajući brašno
  3. Na kraju dodajte i jaje pa sve dobro umijesite
  4. Oblikujte tijesto u "disk" pa ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na minimalno pola sata. U međuvremenu možete raditi kremu
  5. Nakon pola sata izvadite tijesto iz frižidera (ako se maslac još nije dovoljno stisnuo, tj ako je tijesto premekano) vratite ga još u frižider. Pobrašnite podlogu i tijesto pa ga razvaljajte
  6. Kalup za pitu namažite maslacem i pospite brašnom kako se tijesto ne bi primilo
  7. Prebacite tijesto u kalup pa izbušite rupice (viljuška će biti dobar alat za to)
  8. Tijesto prekrijte pek papirom pa ga posipajte grahom (sumnjam da imate kuhinjske utege koji će tijesto pritiskati da se ne napuhne pa je ideja s grahom kojeg nakon korištenja vratite u staklenku i koristite unedogled super)
  9. Pecite tijesto na 200°C 10-15 minuta (procijenite kad je gotovo - mora biti prhko i lagano posmeđiti). Kad maknete papir i grah, ako vam se čini nepečeno, vratite ga još malo u pećnicu bez tog utega
Krema od limuna
  1. Jaja dobro zamutite sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu
  2. Dodajte limunov sok i još dobro pomiješajte. Stavite kuhati na pari 10-ak minuta non stop miješajući dok smjesa ne postane gusta i pudingasta
  3. Maknite s vatre i dodajte maslac i limunovu koricu. Stavite da se malo ohladi (prekrijte kremu plastičnom folijom da se ne primi korica)
  4. Prelijte kremu preko tijesta i stavite u frižider da se ohladi i stisne
Krema/preljev od malina
  1. Maline stavite kuhati s čašom vode i šećerom u prahu. Kuhajte sve dok se skroz ne raskuhaju
  2. Smjesu protisnite kroz gusto sito da ostanu one dosadne koštice. Što je sito gušće, to će smjesa biti finija, ali je i postupak teži. Ako vas koštićice ne smetaju, preskočite ovaj korak
  3. Ocijeđenu smjesu vratite na vatru. Dodajte gustin pomiješan s limunovim sokom (odmah miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice) pa kuhajte 10 minuta
  4. Dobivenu kremu/preljev prelijte preko kreme od limuna pa vratite u frižider.
Notes
  1. Pita se prije posluživanja treba hladiti par sati, a najbolja je nakon što "prenoći" u frižideru
Moja kuhinja - stranica za prave gurmane :) https://moja-kuhinja.com.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: