Som sa slatko-pikantnim limunom

Od : | 0 komentara | On : svibanj 19, 2013 | Kategorija : *** Chef, - Recepti, Glavna jela

Nekima od vas je vjerojatno poznata legenda o čudovištu iz jarunskog jezera – Somu Juri… 300 kg teška riba po toj legendi živi u “zagrebačkom moru” i povlači kupače u njegove dubine… 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bilo je mnoštvo vidjelaca te jarunske nemani (samo napominjem da u to vrijeme oko tog jezera nije bilo središte noćnog života, pa se to vjerojatno ne može pripisati alkoholu, ali ribičkim pričama svakako), a kao i u slučaju njegovog puno poznatijeg frenda iz Loch Nessa, nikad nije dokazano njegovo postojanje (nevjerojatno, zar ne?)…

I iako i danas sporadično bivaju upecani pravi kapitalci (kao što je ovaj somić iz 2010. od punih 180 cm), vratimo se u normalne okvire i bacimo se na pripremu jednog skroz običnog soma… Ali na dosta neobičan način… Zbog currya pomalo vuče na Indiju… Dakle, našeg soma smo pekli u pećnici na postelji od luka i limuna… Spremni riskirati ili se držite slavonsko-baranjskog fiša kad je riječna riba u pitanju? :)

Som sa slatko pikantnim limunom

Som sa slatko-pikantnim limunom
Serves 2
Ako vam je dosadilo uobičajeno pripremanje ribe, evo jedan novi način - sa limunom i lukom
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 5 min
Prep Time
20 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 5 min
Ingredients
  1. oko 400 gr fileta soma
  2. sol, papar
  3. 3 veća limuna
  4. 1 veći luk
  5. malo ulja
  6. 1 žličica currya
  7. 1/2 žličice čilija
  8. 1/2 žličice mljevene paprike
  9. 1 žlica smeđeg šećera
  10. 2 veća krumpira
  11. 1 tikvica
Instructions
  1. Filete soma posolite, popaprite i pokapajte sokom od pola limuna pa ostavite u frižideru sat vremena
  2. Polovicu limuna narežite na kriške (stavit ćete ih kasnije preko ribe tijekom pečenja), a ostalim limunima prvo odrežite vrhove pa ih narežite na četvrtine. Svakoj četvrtini odstranite srednji bijeli dio
  3. Svaku četvrtinu sad još jednom prerežite po dužini pa ih nasjeckajte na sitne komadiće
  4. Na malo ulja na laganu vatru stavite dinstati luk. Kad omekani dodajte curry, papriku, čili, papar
  5. Dodajte komadiće limuna i sve pospite šećerom. Dinstajte 10-ak minuta
  6. U posudu za pečenje s poklopcem (ako nema poklopca koristit ćete alu foliju) na dno složite posteljicu od dinstanog limuna i luka. Preko toga složite filete soma i na njih stavite još par kriški limuna. Stavite poklopljeno peći na 180°C 30 minuta
  7. Nakon pola sata maknite poklopac (ili foliju) i pecite još 15 minuta
  8. Dok se riba završava na grill tavi ispecite povrće kao prilog. Ja sam pekao krumpir i tikvice
Moja kuhinja - stranica za prave gurmane :) https://moja-kuhinja.com.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: