Nan-e Barbari (Barbarski kruh)

Od : | 0 komentara | On : lipanj 28, 2013 | Kategorija : ** Pomoćnik, - Recepti, Kruh i peciva

Flat-bread (po naški bih rekao pogača) je jedan od osnovnih pojmova kad je pekarstvo bliskoistočnih i arapskih zemalja u pitanju… Od Turske pa skroz do Indije postoji mali milijun različitih oblika, boja i okusa ovih kruščića… Tako i Iran ima svoj Nan-e Barbari ili Barbarski kruh… Ono što njega odlikuje je okus pečenog sezama i zlatna boja korice koja se dobija premazujući “romal” (mješavinu vode, brašna i sode bikarbone) po kruhu prije pečenja…

Nan-e Barbari

A kako biste ga konzumirali na pravi iranski način, poslužite ga uz komadiće feta sira… U originalu bi se radilo o siru “tabriz”, ali njegov je okus gotovo (navodno) gotovo identičan feti, pa u nedostatku tabriza poslužit će ta pristupačnija verzija :)

Nan-e Barbari

Nan-e Barbari
Iranski kruh...
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr 30 min
Nan
  1. 450 g glatkog brašna
  2. 3,5 dcl vode
  3. 1 germa
  4. 1/2 žličice šećera
  5. 1 žličica praška za pecivo
  6. 1 žličica soli
  7. kukuruzno brašno za posipati lim
  8. sezam (ili mak) za posip
Romal (glazura)
  1. 1/2 žličice brašna
  2. 1/2 žličice sode bikarbone
  3. 80 ml vode
Instructions
  1. Germu i šećer otopimo u 1dcl tople vode.
  2. U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. Dodamo otopljenu germu i ostatak vode te mijesimo dok ne dobijemo glatko i elastično tijesto.
  4. Tijesto podijelimo na dva dijela. Lim posipamo kukuruznim brašnom i stavimo tijesto te ga razvučemo u oblik pravokutnika (dva komada). Pokrijemo ga i pustimo da se na diže cca 30 minuta do sat vremena.
  5. U međuvremenu izmiješamo sastojke za romal i stavimo na vatru da zakipi pa pustimo da se malo ohladi. Premažemo po tijestu.
  6. Prstima oblikujemo tijesto pa (prstima) napravimo par linija (udubljenja) po dužini kruha.
  7. Tijesto još jednom namažemo glazurom i posipamo sezamom pa ostavimo da se diže još 15-20 minuta.
  8. Pečemo 30 minuta na 190°C dok ne dobijemo zlatnu koricu.
Moja kuhinja - stranica za prave gurmane :) https://moja-kuhinja.com.hr/
Summary
Published On

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: