Bosiljak – kraljevski začin

Od : | 0 komentara | On : ožujak 18, 2014 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

Jeste li znali da je latinski naziv ovog začina – basilicum zapravo izvedenica grčke riječi basileos, u značenju “kralj” ili “kraljevski”? Izvorno je s područja Indije, ali danas ga nalazimo rasprostranjenog diljem svijeta – gdje god mu klima daje dovoljno topline. Kako je mediteransko područje izrazito pogodno za njegov uzgoj, danas je mediteranska kuhinja gotovo nezamisliva bez ove kraljevske biljke.

Upotreba: listovi i stabljike

Upotreba u kuhinji: treba obratiti pažnju da bosiljak vrlo brzo gubi okus i boju tijekom termičke obrade pa ga se u pravilu dodaje pri samom kraju kuhanja

Dobro se slaže s: kukuruzom, kremastim sirevima, patliđanom, limunom, mozzarellom, maslinama, tjesteninom, graškom, pizzom, krumpirom, rižom rajčicama, bijelim grahom, tikvicama

Dobro se kombinira s: kaparima, vlascem, korijanderom, češnjakom, mažuranom, origanom, mentom, peršinom, ružmarinom, timjanom

Čuvanje: u frižideru u vlažnoj krpi 2-3 dana, a zamrznut i do 3 mjeseca. Kao i kod nekog drugog začinskog bilja, najbolje je kombinirati sjeckane listove bosiljka s malo vode i maslinovog ulja pa ih zamrznuti u posudicama za led. 

Brzopotezni recepti:

  • Aromatizirano maslinovo ulje – stavite u staklenku bosiljak, posolite ga pa ulijte maslinovo ulje. Držite u frižideru. Kroz vrijeme će bosiljak “pocrniti”, ali će savršeno začiniti ulje.
  • Začin za piletinu – pomiješajte omekšali putar sa sjeckanim listovima bosiljka, češnjakom, ribanom koricom limuna i nešto krušnih mrvica, pa ugurajte smjesu između kože i mesa pileta ili po komadima piletine prije pečenja.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: