Kardamom – mirisni eliksir

Od : | 0 komentara | On : svibanj 16, 2014 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

kardamom

Kardamom je začin koji se u Indiji (odakle i potječe) koristi već preko 2000 godina. Karavanskim rutama došao je do Europe, Vikinzi su ga proširili na sam sjever Europe gdje je danas jedan od neizostavnih začina u slastičarstvu. U Aziji ga koriste kako bi oplemenili okus čaja, a u arapskim zemljama na isti način daje okus kavi. Sve to može zahvaliti svom specifičnom mirisu i okusu – kad ga pomirišite osjećate svježinu mente i kiselost citrusa.

O njegovim kulinarskim mogućnostima ćemo malo kasnije, ovdje bih prvo naveo neka njegova ljekovita svojstva… Pomaže kod loše probave te potiče metabolizam. Kuhajte ga nekoliko minuta u vrućoj vodi i popijte poput čaja – brzo ublažava probavne smetnje te pomaže u uklanjanju mučnine i povraćanja. Isto tako, taj napitak pomaže u uklanjanju depresije, a u kombinaciji s cimetom pomaže kod upale grla i promuklosti. Samo jedan prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. S obzirom da je i diuretik koristite ga kod problema urinarnog trakta. Smanjuje krvni tlak i uklanja štetne tvari iz organizma. Koristi kod alergija respiratornog sustava.

Ipak, pretjerano korištenje može donijeti neželjene posljedice poput uznemirenosti i iritacije probavnog trakta, tako da ga koristite u nekim normalnim okvirima.

Upotreba: sušeno sjeme

Upotreba u kuhinji: osim gore navedenih aromatiziranja slastica, kave ili čaja, u Indiji se koristi kao neizostavan začin u kormama, a dobar je i kao dodatak u jelima s rižom te se fino sljubljuje s voćem (jabuke, kruške)

Dobro se slaže s: jabukama, narančama, kruškama, mahunarkama, slatkim krumpirom te ostalim korjenastim povrćem

Dobro se kombinira skimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom, jogurtom

Čuvanje: najbolje ih je čuvati u njihovim zelenim “košuljicama” u hermetički zatvorenim posudama. Mljeveni kardamom će u kontaktu sa zrakom puno prije izgubiti svoj okus i miris.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: