Kurkuma – aroma, lijek i boja

Od : | 0 komentara | On : svibanj 16, 2014 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

kurkuma

Kurkuma je pravo čudo prirode… Radi se o biljci iz porodice đumbira od čijeg se korjena radi začin intenzivnog mirisa i upečatljive žute boje. Jedan je od najjeftinijih začina, a opet u Indiji izrazito cijenjen kroz rituale i proslave.

Ljekoviti sastojak kurkumin jedan je od najmoćnijih prirodnih lijekova čija su se ljekovita svojstva otkrivala stoljećima, a ni danas još uvijek nismo sigurni da znamo sve pozitivne učinke. Olakšavanje probavnih problema, čišćenje jetre, žučnog mjehura, krvotoka, protuupalna svojstva, a u zadnje je vrijeme potvrđen i blagotvorni učinak i kod težih bolesti – od raka do Alzheimerove bolesti. 

Upotreba: svježi i sušeni gomolji

Upotreba u kuhinji: kurkuma se u kulinarstvu upotrebljava na mnoštvo načina. U Indiji,, sušena, mljevena kurkuma u kombinaciji s drugim začinima čini bazu za masale, curry prah i paste. Pruža topli okus i žuto-narančastu boju mnogim regionalnim jelima od povrća, graha i leće. Sok iscjeđen iz smrvljene kurkume aromatizira i boji jela od riže za svečane obroke u Indoneziji i Maleziji. Mirisni listovi upotrebljavaju se za zamatanje hrane u Maleziji, a klice se na Tajlandu jedu kao povrće. Pojavljuje se u Sjeverno Afričkim taginama i složencima, a najznačajnija je u Marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout, te u harira nacionalnoj juhi. Na Zapadu kurkuma se upotrebljava kao boja za sireve, margarine te za senf. Naširoko se upotrebljava u kiseljenju krastavca, a jednako je zastupljena u istočnim i zapadnim djelovima svijeta.

Dobro se slaže s: grahom, patlidžanom, jajima, ribom, lećom, mesom, peradi, rižom, korjenastim povrćem, špinatom

Dobro se kombinira sa: čilijem, klinčićima, kokosovim mlijekom, korijanderom, kuminom, komoračem, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, goršicom, mljevenom paprikom, paprom

Čuvanje: sušena kurkuma može stajati i više od 2 godine ukoliko je čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Recepti s Kurkumom:

Rižoto s mrkvom i kurkumom
Juha od mrkve s kurkumom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: