Piment – svi okusi jedne biljke

Od : | 0 komentara | On : svibanj 16, 2014 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

piment allspice

Piment je otkrio Columbo tražeći papar u Novom svijetu. Pronašavši ove bobice na Karibima, bio je uvjeren da je pronašao papar pa je i dan danas ostalo ime – jamajčanski papar. U engleskom se govornom području on zove allspice i to je vjerojatno najbolji opis ovog začina – radi se o mnoštvu okusa u jednoj bobici… Piment je blago ljutkast, a aroma podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića.

Upotreba: sušene bobice

Upotreba u kuhinji: narodi karipskih otočja upotrebljavali su piment kako bi produžili vijek trajanja mesa i ribe. Na Jamajci se još se uvijek koristi kako važan sastojak u Jerk smjesama koje se utrljavaju na piletinu, meso ili ribu prije grilanja te u raznim kruhovima, juhama, varivima i curryjima. U Europi se piment koristi cijeli kod kiseljenja ili mljeven u kolačima, desertima, namazima te voćnim pitama. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, crnih ribiza i jabuka.

Dobro se slaže s: patliđanima, većinom voća, bundevama, slatkim krumpirom i ostalim korjenastim povrćem

Dobro se kombinira s: čilijem, klinčićima, korijanderom, češnjakom, đumbirom, gorušicom, paprom, ružmarinom, timjanom

 

Čuvanje: najbolje je kupiti cijele sušene bobice i takve možete čuvati u zatvorenoj posudi i nekoliko godina. Većina arome nalazi se u kori bobice, a nakon što se samelje, ona se relativno brzo izgubi.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: