Meksička kuhinja – vol.1 (juha i umaci)

Od : | 0 komentara | On : ožujak 7, 2015 | Kategorija : - Tema mjeseca

burrito de pollo

Prvi dio meksičke kuhinje

Na ovim se stranicama prikupilo već doista puno recepata s oznakom Meksiko. S jedne strane, doista mi se sviđa njihova kuhinja, puna raznih začina, a s druge strane radi se o vrlo jednostavnom načinu pripreme.

Meksičko-europsko-američka fuzija

Ali krenimo za početak malo u povijest. Meksička kuhinja kakvu danas poznajemo stasala je zapravo nakon španjolskog preuzimanja Astečkog carstva u 16. stoljeću. Španjolci su tradicionalne meksičke namirnice poput kukuruza, graha te papričica počeli sljublljivati s mesom (govedina, svinjetina, piletina) i mliječnim proizvodima (sir, vrhnje). Afrički su pak robovi donijeli nešto svoje i nastala je jedna od najraznovrsnijih kuhinja na svijetu.

Danas je u svijetu najpoznatija tzv. Tex-Mex kuhinja koja je zapravo nastala iseljenjem Meksikanaca u SAD (Teksaško-meksički) i fuzijom tih dviju kuhinja. Radi se najčešće o pčeničnim i kukuruznim tortiljama punjenim raznoraznim sastojcima – Taco, Burrita, Fajita, Chimichange. U čemu je razlika među njima – ipak više u slijedećem nastavku. Ovaj put ćemo se više bazirati na jednoj juhi i nekoliko umaka…

Meksička juha

Kakva bi to meksička juha bila da nije prepuna originalnih meksičkih okusa poput čilija, kukuruza i graha?… Iako se radi o juhi, zapravo je jelo toliko puno i zasitno da lako može postati i samostalno jelo. Probajte i uživajte…

Meksička juha s kukuruzom i grahom

Meksička juha s kukuruzom i grahom

Meksički umaci

Nastavak ove priče o meksičkoj kuhinji čine umaci bez kojih ni jedno meksičko jelo jednostavno ne može biti potpuno. Ovdje se radi najčešće o brzim i jednostavnim (a opet vrlo ukusnim) zamjenama za neke kompleksnije i kompliciranije umake. Zgodno je uz jelo pripremiti tri umaka – crveni, bijeli i zeleni (paprika ili guacamole) kako bi i bojama meksičke zastave dodatno začinili vaš meksički obrok…

Na vama je da odaberete koji vam se najviše sviđa, a isto tako i koliko ćete ga začiniti – zato se nemojte strogo držati uputa nego eksperimentirajte i probajte dok kuhate. Ukoliko volite jači okus češnjaka, stavite ga više, ako pak volite ekstra ljuto, neka čili bude vaš najbolji prijatelj…

Meksički bijeli umak od vrhnja

Meksički bijeli umak od vrhnja

Meksički crveni umak od rajcice

Meksički crveni umak od rajčice

Meksički zeleni umak od paprike

Meksički zeleni umak od paprike

Meksički umak od avokada - guacamole

Meksički umak od avokada – guacamole

 A u nastavku putovanja po meksiku pročitajte više o tortiljama, njihovim imenima, a sve uz naravno nekoliko ideja za njihovo punjenje… 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

%d blogeri kao ovaj: