Kim – kako je najstariji poznati začin postao samo pogreška u prijevodu

Od : | 0 komentara | On : svibanj 28, 2015 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

kim

Dakle, iako sam u prethodnoj objavi o kuminu već napisao dosta o pogrešnom prevođenju, nije naodmet spomenuti to i ovdje. Naime, znam dosta ljudi koji su slijepo vjerovali prijevodima nekih arapskih, indijskih pa i meksičkih recepata te su u navedena jela umjesto kumina stavljali kim. Naravno, okus im se uglavnom na kraju nije svidio i ostali su na onome što su najbolje znali o kimu – posipati sjemenke kima po nekim pecivima. 

Ali što je zapravo kim i kako se “ispravno” koristi? Radi se o jednom od najstarijih poznatih začina čiji su plodovi pronađeni u iskopinama iz 3000 godina prije Krista. Spominje ga se i u pisanim spomenicima Karla Velikog. Porijeklom je iz Azije, a danas je proširen i po Sjevernoj i Centralnoj Europi. Stari su ga Rimljani kombinirali s ribom i povrćem, a u srednjem je vijeku začinjavao juhe i umake. U 17. stoljeću prepoznali su ga engleski kuhari te su ga koristili u kruhu, kolačima pa čak i bombonima. Njegova se eterična ulja koriste kao začin za neka alkoholna pića.

Kim potiče apetit, olakšava probavu, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje se koristi za ublažavanje glavobolje i migrena.

Upotreba: suhe sjemenke, a ponekad i mladi listovi

Upotreba u kuhinji:  u Centralnoj Europi, posebice u židovskoj kuhinji s tog područja, kim se koristi za začinjavanje crnog ili raženog kruha, krekera, kolača s makom, kobasica, kupusa, juha i složenaca. Mnogim južno Njemačkim i Austrijskim jelima daje njihov karakterističan okus, bilo u integralnom kruhu ili pečenoj svinjetini; upotrebljava se u coleslaw (salati od kupusa) i u kombinaciji s borovicom za kiseli kupus. Kim se upotrebljava u kuhinji sjeverne Afrike, najviše u jelima od povrća te u začinskim mješavinama kao što su Tuniški tabil i harissa. U Maroku postoji tradicionalna juha od kima. U Mađarskoj dolazi do izražaja u gulašu.

Dobro se slaže s: jabukama, kruhom, kupusom, patkom, guskom, rezancima, lukom, svinjetinom, krumpirom i drugim korjenastim povrćem, kiselim kupusom, rajčicama

Dobro se kombinira sa: korijanderom, češnjakom, borovicom, peršinom, timijanom

Čuvanje: Sjeme kima se može kupiti mljeveno ali ga je najbolje koristiti i kupovati cijelog i takav može stajati najmanje 6 mjeseci u dobro zatvorenoj posudi. Sjeme je lako samljeti ili stucati prema potrebi, ali jednom samljeveno brzo izgubi jačinu.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: