Kumin – zlatne sjemenke koje koje tope kilograme?

Od : | 0 komentara | On : svibanj 28, 2015 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

Kumin

Za početak bih volio napisati samo nekoliko riječi o poprilično čestoj zabuni (ili neznanju). Naime, na toliko sam već mjesta pronašao loše prijevode recepata koji u originalu sadrže kumin, a u našem prijevodu kim, da je to već postalo pomalo smiješno. Vrhunac je kad sam u jednom supermarketu kupio “cumin”, a na deklaraciji (koja bi trebala biti točna) je stajalo – kim. Dakle, kumin nije kim, iako se radi o vizualno vrlo sličnim sjemenkama, tu sva sličnost prestaje. Kad prvi puta samo pomirišite, a potom i okusite ta dva začina, više vam neće biti moguće doći u zabludu.

Kumin je sjeme biljke podrijetlom iz doline Nila, a danas rasprostranjene po istoku Mediterana, sjeveru Afrike, Indiji, Kini pa i Americi. Kroz povijest se koristio kao začin, lijek pa čak i kao sredstvo plaćanja, U antičkom je Rimu simbolizirao skromnost jer se koristio kao zamjena za tada izuzetno skup crni papar (kako li se samo vremena mijenjaju), dok je u srednjem vijeku počeo simbolizirati ljubav i vjernost. Tu su vrlo vjerojatno kumovala arapska šuškanja o njegovim afrodizijačkim svojstvima.Španjolski su ga osvajači sa sobom odnijeli u Latinsku Ameriku, pa ga i danas često susrećemo u nekim meksičkim jelima, a u Europi ga je s vremenom istisnuo kim.

Danas se o kuminu ponovno naveliko priča kao iznimnom začinu, ali i lijeku. Kao izvor željeza, dobar je za održavanje energije i imunosustava, Njegova eterična ulja blagonaklono djeluju na probavu i sprečavaju grčenje želuca. Zadnja istraživanja su pokazala kako unos jedne žličice ovog začina dnevno u organizam utječe na topljenje masnog tkiva (čitaj gubljenjenje kilograma) te smanjenje kolesterola.

Upotreba: suhe sjemenke

Upotreba u kuhinji: kuminove sjemenke je prije mljevenja poželjno prepržiti na suhoj tavici. Na taj senačin pojačava okus (kao i kod većine začina). Danas se može pronaći u mnoštvu arapskih i indijskih recepata, ali i u nekim meksičkima. Generalno, u svim zemljama u kojima vole začinjenu hranu upotrebljava se u kruhu, slasticama, pikantnim začinskim mješavinama, te mesnim ili povrtnim složencima. Ima ga u curry prahu i masalama, te u komercijlnom čili prahu. Kombinacija mljevenog kumina i korijandera indijskoj hrani daje njezin karakterističan opor miris

Dobro se slaže s: grahom, kruhom, kupusom, tvrdim i pikantnim sirevima, piletinom, patlidžanom, janjetinom, lećom, lukom, krumpirom, rižom, kiselim kupusom, bučom

Dobro se kombinira sa: pimentom, sjemenom anisa, bosiljkom, kardamomom, čilijem, cimetom, klinčićima, korijanderom, curry listom, sjemenom komorača, piskavicom, češnjakom, đumbirom, muškatnim oraščićem, sjemenom goruščice, origanom, crvenom paprikom, paprom, timijanom, kurkumom

Čuvanje: sjeme kumina će zadržati svoj okus i miris oko godinu dana ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi. Mljeveni kumin ipak nešto brže gubi svoja svojstva.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Recepti s Kuminom:

Kofte u paradajz umaku
Mesne okruglice sa šampinjonima i špinatom
Mesne okruglice u povrću
Ćuftice u umaku od gljiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: