Five spice – kineska mješavina pet začina

Od : | 0 komentara | On : lipanj 1, 2015 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

five spice pet začina

Five spice ja začinska mješavina pet začina koji se prvenstveno upotrebljavaju u kineskoj odnosno istočno-azijskoj kuhinji, a čije su količine i sastav bazirane na poznatoj kineskoj filozofiji balansiranja – jing i jang.

Iako se ne zna točno kako je ova mješavina nastala, vjeruje se da je razlog njenog nastanka pokušaj stvaranja čudesnog praha koji objedinjava pet elemenata – pet okusa (kiselo, gorko, sllatko, slano i ljuto) u jednoj mješavini.

Postoje razne verzije pripreme ove mješavine, ali najčešća je ona koja sadržava jednake količine cimeta, klinčića, sjemenki komorača, sečuanskog papra i zvjezdastog anisa. Osim njih, tu su i verzije koje sadržavaju i kumin, bijeli papar i đumbir.

Upotreba u kuhinji: Five spice se može koristiti uz masno meso kao što su svinjetina i patka. Upotrebljava se za prženo povrće i kao marinada za piletinu, pačetinu, svinjetinu i plodove mora.

Čuvanje: U dobro zatvorenoj posudi five spice zadržati će okuse i aromu najmanje godinu dana.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr

Kako napraviti Five spice:

1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica klinčića
1 žličica sjemenki komorača
1 žličica sečuanskog papra
2 zvjezdasta anisa
Sve sastojke dobro usitniti u mužaru ili mlincu. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi

Recepti s Five spice začinskom mješavinom:

Wontoni sa svinjetinom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: