Kreolska i Cajunska začinska mješavina

Od : | 0 komentara | On : lipanj 10, 2015 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

kreolska mjesavina zacina

Za početak malo povijesti

Cajuni su potomci francuza koji su se tijekom 17. stoljeća nastanili u dijelu Kanade – oblast Akadija (današnja Nova Škotska). Krajem 18. stoljeća, netom prije sukoba Francuske i Engleske, prebjegli su u močvare Louisiane jer su odbili odreći se francuskog jezika i rimokatoličke vjere te priznati britansku krunu. Bili su prilično izolirani u tim močvarnim dijelovima i to skroz do sredine prošlog stoljeća pa su ostali jedinstveni u svemu. Od jezika koji je arhaični francuski, preko kulture, glazbe i običaja koji su doista specifični. Naravno, tu je i kuhinja po kojoj su postali poznati i daleko izvan američkih granica. Snalažljivost koju su pokazali susrevši se s novim namirnicama i životinjama koje su zatekli u svom novom domu spojena sa francuskom kuhinjom koju su naslijedili dovela je do toga da je cajunska kuhinja danas jedna od najmaštovitijih kuhinja svijeta: Jambalaya, Gumbo, umak od kornjače, razne kobasice, rakovi i škampi na milijun načina samo su neka od njihovih najdražih i najpoznatijih jela, a sve ih odlikuje ljutina i začinjenost.

Kreolska kuhinja je za mnoge zapravo najkvalitetniji dio onoga što danas zovemo “američkom kuhinjom”. Namjerno sam ju stavio u navodnike, jer zapravo ta “američka kuhinja” ne postoji, već se radi o svojevrsnom miksu europskih i afričkih kuhinja koje su u Ameriku donijeli doseljenici. Izuzetan utjecaj imaju upravo gore navedeni Cajuni sa svojom umjetnosti igranja sa začinima te morskim i riječnim plodovima, ali i Španjolci (luk, paprika, češnjak, rajčica), Indijanci (lovor) te Afrikanci koji su kao robovi kuhali svojim gospodarima i pritom unosili neke svoje elemente, začine i metode. Centar kreolske kuhinje je New Orleans, grad koji danas mnogi smatraju prijestolnicom kulinarstva u SAD-u.

Iako je origiginalna cajunska kuhinja dosta ljuća od kreolske, te dvije kuhinje spajaju isti začini, a to bi bili luk, češnjak, paprika, kajenski papar, papar i čili, Kreolska verzija, pod utjecajem ostalih europskih kuhinja, dodatno uključuje i majčinu dušicu, origano i bosiljak.

Upotreba u kuhinji: Ovaj miks začina doista možete upotrebljavati za čudo različitih jela: jela od ribe i plodova mora, mesa, roštiljanje, marinade, umake i povrće, rižu…

Čuvanje: U dobro zatvorenoj posudi zadržati će okuse i aromu najmanje godinu dana. Ipak, ako ga pripremate sami, napravite manju količinu jer će sigurno biti ukusnije kad ju napravite svaki put svježe.

Dio informacija preuzet s www.harissa.hr 

Kako napraviti Kreolsku mješavinu začina
(za Cajunsku verziju samo pojačajte ljute sastojke i dodajte malo čilija):

1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u granulama
1 žličica suhog origana
1 žličica suhog bosiljka
1/2 žličice suhe majčine dušice
1/2 žličice papra
1/2 žličice kajenskog papra
2 i 1/2 žličice crvene paprike
1 i 1/2 žličica soli

Sve sastojke dobro pomiješajte.

Recepti s Kreolskom začinskom mješavinom:

Kreolska svinjetina s osvježavajućom salsom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: