Garam masala – indijska mješavina začina

Od : | Komentari isključeni za Garam masala – indijska mješavina začina | On : studeni 25, 2017 | Kategorija : - Korisni savjeti, Začini

zacinske mjesavine

Nakon tadoori masale, o kojoj sam već pisao, red je došao na najpoznatiju indijsku mješavinu začina – Garam masalu. U prijevodu bi njezino ime značilo – vruća smjesa ili mješavina. I iako bi na prvu mogli zaključiti da se radi o ljutim začinima, vrućina zapravo predstavlja tzv. tople začine od kojih se ona sastoji.

Kako to obično biva, ne postoji jedan jedinstveni recept, već se on poprilično razlikuje od regije do regije u kojoj se priprema, ali i od kućanstva do kućanstva. Ovdje je samo jedna od verzija kako pripremiti ovu mješavinu. Važno je naglasiti da ukoliko koristite unaprijed pripremljeni miks mljevenih začina, onda ih dodajete tijekom ili pred kraj kuhanja kako bi ostao što bolji okus. Ako pak koristite cijele začine kad pripremate jelo, onda ih je najbolje dodati na samom početku kuhanja, pržeći ih u ulju da oslobode što više okusa i mirisa. 

Kako napraviti Garam začinsku mješavinu:

4 žlica sjemenki korijandera
2 žlice sjemenki kumina
1 žlica mahuna kardamoma
1/2 žlice klinčića
1 žličica crnog papra (cijelog)
2 štapića cimeta
2 lovorova lista
1 žličica sjemenki komorača
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraha

Sve sastojke osim muškatnog oraha stavite tostirati na suhu tavicu nekoliko minuta. Ohladite, dodajte mjeveni muškatni orah pa dobro usitnite u mužaru ili mlincu. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Recepti s Garam začinskom mješavinom:

Pileća korma s indijskim orasima

%d blogeri kao ovaj: