Svi se slažu da je množina – Arancini, ali mnoštvo jr varijanti u jednini – arancino, arancinu, arancina… Uglavnom, ostaci jučerašnjeg rižota učinili su da se opet nakratko vratim na čarobni otok Siciliju… Sjećanja su i dalje prilično živa iako je prošlo već dosta godina…

Ove su okruglice svoje ime dobile zahvaljujući obliku, ali i boji naranče. I danas ih na Siciliji možete probati u svim mogućim varijantama – slanim pa čak i slatkim! Ipak, najpoznatija je definitivno ona od rižota sa šafranom punjena mesnim raguom. No bilo kakav rižoto koji volite može poslužiti… Samo ga ohladite, oblikujte u loptice (po želji dodate kockicu sira u sredinu), panirajte i pržite…

arancini

I na kraju poslužite s nekim omiljenim umakom (npr. marinarom)

arancini


Arancini
Priprema
10 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
20 mins
 

Sicilijanske loptice od riže

Slijed: Glavna jela, Predjelo
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: italija, rižoto, sicilija
Autor: daliborce
Sastojci
  • ostatak rižota (ohlađen)
  • mozzarella
  • jaje
  • krušne mrvice
  • ulje za prženje
Postupak
  1. Rižoto mora biti potpuno hladan. Ruke malo navlažite pa od rižota formirajte kuglice. U sredinu svake možete staviti kockicu mozzarelle. Dobro ih pritisnite.

  2. Svaku kuglicu uvaljajte u razmućeno jaje pa u krušne mrvice.

  3. Pržite u dubokom ulju (ne smije biti prevruće kako ne bi brzo potamnili) nekoliko minuta.

  4. Prebacite arancine na kuhinjski ubrus da se riješite viška ulja.