Moram priznati da sam u Turskoj jeo daleko najbolje baklave (do sad), a među njima me definitivno najviše oduševila ona s pistacijama… Kao i u toj originalnoj verziji, i u svoju sam dodao notu kiseline (limun) kako bi ublažio njenu slatkoću. Neki drugi put ću se možda upustiti i u izradu domaćih kora, ali ovaj put su i kupovne poslužila svrsi…

baklava s pistacijama


Baklava s pistacijama
Priprema
30 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
1 hr
 

U verziji s gotovim kupovnim korama

Slijed: Desert
Kuhinja: Turska
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
 • 500 gr kora za savijaču
 • 150 gr maslaca
 • 1 dcl ulja
 • 200 gr mljevenih neslanih pistacija
Za šećerni sirup:
 • 3 dcl vode
 • 400 gr šećera
 • Sok 1/2 limuna
Postupak
 1. Kod baklave (i svih sličnih slasticvaži slijedeće pravilo - topla baklava prelije se ohlađenim sirupom ili se hladna baklava prelije vrućim sirupom. Meni se kao draža verzija pokazala ova prva pa tako i krećemo sa šećernim sirupom kako bi se stigao ohladiti.
 2. Na vatru stavite vodu i šećer i zagrijavajte do vrenja. Kad zakipi smanjite vatru, dodajte limunov sok i kuhajte par minuta dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
 3. Maslac stavite na laganu vatru i zagrijavajte dok se ne otopi. Dodajte mu ulje i maknite s vatre.
 4. Kore za savijaču oštrim nožem izrežite kako bi odgovarale dimenzijama kalupa u kojem ćete pripremati baklavu. Naravno, ostatke kora nećete baciti, iskoristit ćete i njih - između ovih cijelih.
 5. Namastite kalup za pečenje pa na dno stavite dvije kore. Premažite ih otopljenim maslacem i uljem. Preko stavite nove dvije kore pa opet premažite maslacem i uljem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite otprilike polovicu kora.
 6. Tada nakon premaza rasporedite kompletnu količinu mljevenih pistacija.
 7. Nastavite sa slaganjem kora dok god ih imate i opet svake dvije kore premažite maslacem i uljem.
 8. Kad ste gotovi razrežite baklavu oštrim nožem na četverokute ili rombove.
 9. Razrezanu baklavu prelijte ostatkom maslaca i ulja pa pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pola sata.
 10. Izvadite baklavu iz pećnice, ostavite 2-3 minute da se samo malo spusti temperatura pa ravnomjerno prelijte ohlađenim šećernim sirupom.
 11. Prekrijte baklavu folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a nakon toga prebacite u frižider. Ostavite da odstoji, a svi se okusi fino prožmu minimalno preko noći (a optimalno bar 24 sata).