Na ovim stranicama imate već doista finu kolekciju recepata pod radnim nazivom – što s bananama koje su pri kraju 🙂 Od klasika poput banana breada u raznim verzijama – crnoj, integralnoj ili onoj s malinama, preko ekstra čokoladnih ili crno-bijelih muffina, sve do brze čoko-banana torte 😉 Nešto mi je falilo, pa je nastala i ova verzija muffina… Nek se nađe 😉

Banana muffini s hrskavim posipom od cimeta


Banana muffini s hrskavim posipom od cimeta
Priprema
20 mins
Kuhanje
16 mins
Spremno za
40 mins
 
Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: banana, cimet, muffin
Porcija: 12 muffina
Autor: daliborce
Sastojci
Muffini:
  • 3 zrele banane
  • 0,6 dcl ulja
  • 0,6 dcl tekućeg jogurta
  • 60 gr otopljenog maslaca
  • 100 gr bijelog šećera
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 2 žličice arome vanilije
  • 260 gr glatkog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
Posip s cimetom:
  • 35 gr glatkog brašna
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 1/2 žličica cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 30 gr hladnog maslaca
Postupak
  1. Izgnječite dobro zrele (pa i prezrele) banane drobilicom za krumpir ili vilicom pa dodajte ulje, jogurt, jaja, maslac, obje vrste šećera i vaniliju. Pomiješajte pjenjačom da se sve sjedini.

  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet.

  3. Lagano pomiješati dvije smjese - špatulom, nikako mikserom. Miješajte tek toliko dok se sastojci ne spoje.

  4. Prebacite smjesu u kalup za muffine (do 3/4 visine kalupa).

  5. Za posip prvo pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte kockice hladnog maslaca. Uvaljajte ih u praškaste sastojke pa ih lagano rukama umješavajte kao kad radite prhko tijesto. Sve dok ne dobijete teksturu krušnih mrvica.

  6. Posipajte dobivenim posipom pripremljene muffine i stavite ih na pečenje i to prvo 8 minuta na 220 stupnjeva (da posip dobije hrskavost), a zatim smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva i pecite još 8 minuta. Provjerite čačkalicom sredinu muffina da vidite jesu li pečeni.