Dobrim dijelom zahvajujući zajedničkoj državi u kojoj smo nekad davno živjeli, mađarska blagdanska tradicija je vrlo slična našoj… Dobroj djeci Mikulás donosi darove 6.12., a prati ga njegov suputnik krampusz kao upozorenje svim zločestima… Tijekom adventa, u svim su većim gradovima popularni sajmovi, trgovi su okićeni borovima, a Mađari (kao i brdo turista) časti se kestenima i kuhanim vinom. Na Badnju večer Jézuska (Isusek) sa svojim pomoćnicima anđelima donosi božićnu jelku, a djeca su u to vrijeme naravno “protjerana” iz dnevne sobe kako im ne bi smetala. Ni jedna jelka nije potpuna bez szaloncukor bombona omotanih u šarene blješteće papiriće. Kad anđeli zazvone, djeci je to znak da pohitaju u dnevni boravak gdje ih ispod bora očekuju darovi.

Mađari znaju reći kako se blagdani bliže kad pekari i slastičari počinju prodavati svoje Bejgle doslovno u momentu kako izlaze iz pećnice… Iako neodoljivo podsjećaju na neke naše izvedenice – kao što su orehnjača, makovnjača i slične, ova mađarska verzija se razlikuje prvenstveno po tijestu. Radi se o svojevrsnom miksu prhkog i dizanog što bejglima pomaže da traju i nekoliko dana bez da se posuše. To kod mene nije dokazivo jer koliko god sam ih puta radio, u pravilu su nestajali za tren 🙂

Osim toga, karakteristične su i šare koje imaju, a koje dobijemo premazivanjem bejgla prvo samo žumanjkom, a tek kad se on posuši slijedi mazanje bjelanjkom i još jedna runda sušenja…

Pa da nastavimo i malu školicu čestitanja, Mađari će vam čestitati Boldog Karácsonyt!

bejgli

Nadjevi mogu biti različiti – orah, lješnjak, badem, mak… Možete im (ako želite) dodati malo ruma i grožđice… Kod mene su već nekoliko godina obavezni za kako za Božić, tako i za Uskrs…

bejgli

bejgli

Bejgli
Priprema
30 mins
Kuhanje
35 mins
Spremno za
5 hrs
 

Mađarski kolač koji krasi blagdanske stolove

Slijed: Desert
Kuhinja: Mađarska
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 1 suhi kvasac
  • 50 ml mlake vode
  • 1 žlica šećera
  • 300 gr glatkog brašna
  • 150 gr oštrog brašna
  • 50 gr šećera u prahu
  • 125 gr maslaca
  • 60 gr masti
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 150 ml hladne vode
  • 1 žumanjak
  • 1 prstohvat soli
Za 1/3 nadjeva (za svaku od tri štruce):
  • 150 gr mljevenih badema, lješnjaka, oraha ili maka
  • 100 ml vode
  • 50 gr šećera
Za premaz:
  • 1 jaje (odvojeno žutanjak i bjelanjak)
Postupak
  1. U mlaku vodu stavite suhi kvasac, žlicu brašna i malo šećera pa pomiješajte i pustite da odstoji 10-ak minuta.

  2. Pomiješajte oštro i glatko brašno sa šećerom u prahu i prstohvatom soli.

  3. U posebnoj posudi pjenasto izmutite mast, maslac i žumanjak. Dodajte i vrhnje za šlag te na kraju rastopljeni kvasac. Lagano umješavajte i brašno sa šećerom. Uz dodavanje vode izmijesite tijesto (mikserom jer je tijesto jaaaako ljepljivo - tako treba biti, nikako nemojte dodati ekstra brašna).

  4. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela pa svaki omotajte prijanjajućom folijom i stavite u frižider pola sata. 

  5. Sastojci za nadjev su za svaku od ukupno tri štruce bejgla kako biste mogli kombinirati. Ako želite samo jednu vrstu, jednostavno količine pomnožite s tri 🙂 Za svaku verziju prvo prokuhajte vodu sa šećerom pa dodajte glavni sastojak i dobro pomiješajte. Smjesa mora biti vlažna, ali maziva.

  6. Nakon pola sata izvadite tijesto iz frižidera i svaki dio razvaljajte između dva komada papira za pečenje kako se ne bi lijepilo, ali bez dodavanja brašna. Formirajte pravokutnik.

  7. Razmažite nadjev preko gotovo cijele površine tijesta (ostavite tek po centimetar sa svake strane). Pomoću papira na kojem ste valjali formirajte roladicu.

  8. Prebacite ih u lim za pečenje (na pek papir) te premažite samo žumanjkom. Pustite da odstoji na hladnijem mjestu (npr. balkon ili neka prostorija gdje nije baš previsoka temperatura).
  9. Kad se žumanjak skroz osuši premažite ih lagano izmućenim bjelanjkom. Na taj ćete način dobiti zanimljive šare tijekom pečenja. Ostavite ga još malo da stoji. Najbolje je sve ovo pripremiti večer ranije pa ujutro samo stavite peći, ali bit će dovoljan i koji sat.

  10. Probodite bejgle na par mjesta štapićem za ražnjiće kako kolač ne bi puknuo tijekom pečenja. Pecite na 180 stupnjeva cca 25 minuta.