Vjerojatno si ne možete zamisliti lasagne, cannellone, makarone sa sirom, ali ni mnoštvo drugih jela bez dodatka jednog od osnovnih umaka u kulinarstvu – bechamela ili bijelog umaka…

Pa kako ne bi trošili više nego trebate kupujući gotov bechamel, ovdje slijedi recept za više nego jednostavnu pripremu kod kuće… A treba vam samo nekoliko osnovnih sastojaka 🙂

A ako u bechamel dodate sir, dobit ćete Mornay umak.

Iako se radi o jednom od pet glavnih umaka francuske kuhinje, bechamel zapravo vuče korjene iz talijanske pokrajine Toskane, gdje je poznat pod imenom Balsamella, Besciamella, Salsa Colla or Colletta (ljepilo umak).


Bechamel umak
Priprema
5 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
20 mins
 

Bechamel, bešamel, bijeli umak... Kako god ga zvali, radi se o jednom od osnovnih umaka u kulinarstvu... 

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Francuska, Talijanska
Porcija: 5 dcl
Autor: daliborce
Sastojci
Bechamel umak:
 • 40 gr maslaca
 • 40 gr glatkog brašna
 • cca 5 dcl vrućeg mlijeka
 • papar
 • sol
 • muškatni oraščić
Za verziju sa sirom (Mornay umak):
 • 80 gr ribanog sira
Postupak
 1. Brašno popržite na otopljenom maslacu nekoliko minuta, cijelo vrijeme miješajući. Nikako ne dozvolite da maslac i brašno potamne, već moraju ostati svijetle boje.

 2. Ulijte vruće mlijeko i kuhajte desetak minuta, i dalje neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice i da se ne primi za dno. Količina mlijeka je okvirna, vidjet ćete nakon par minuta kuhanja je li umak pregust pa po potrebi dodajte još malo mlijeka.

 3. Začinite s malo soli, papra i ribanog muškatnog oraščića (sve prema okusu).

 4. Za verziju sa sirom, na samom kraju kuhanja dodajte ribani sir i pustite da se skroz otopi i sjedini s umakom.

Bilješke

Ako ćete umak koristiti kasnije, stavite ga da se hladi i to na način da ga prelijete u neku zdjelu ili posudu te direktno na površinu umaka priljubite plastičnu foliju kako bi spriječili formiranje "kožice"