Punjeni kruh, zanimljivog oblika, prožet finim mediteranskim delicijama… U ovoj varijanti su to sirevi, malo pršuta, sušene rajčice, masline, bosiljak (u nedostatku svježeg – sušeni) i češnjak… A za neke druge varijante, pustite mašti na volju… S nešto manje soli u tijestu, a više šećera, siguran sam da može dobro ispasti i neka slatka varijanta… ali o njoj neki drugi put, kad se odlučim i na nju…

Beskonacni kruh

Skrećem pažnju da pripazite kod punjenja – nemojte pretjerati jer će se kruh deformirati i neće ispasti ovako “beskonačan”…

Beskonacni kruh

Napravite roladu…

Beskonacni kruh

Dobro pritisnite spoj kako vam se ne bi odrolala, okrenite je da spoj bude dolje pa napravite rez da se tijekom pečenja lijepo vide slojevi…

Beskonacni kruh

U prvoj fazi napravite slovo”S”, a onda krajeve spojite ispod srednjeg dijela…

Beskonacni kruh

Ako sve napravite kako spada, na kraju ćete dobiti ovo 🙂

Beskonacni kruh


Beskonačni kruh
Priprema
30 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
3 hrs
 

Punjeni aromatični kruh...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Mediteranska, Talijanska
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1 dcl mlakog mlijeka
  • 450 gr glatkog brašna
  • 0,6 dcl mlake vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1-2 žličice soli
  • malo toplog mlijeka za premaz kad kruh bude pečen
Za nadjev:
  • 150 gr mozzarelle
  • 50 gr parmezana
  • 3 češnja češnjaka
  • 10-ak sušenih rajčica
  • 10-ak maslina
  • 10-ak listova bosiljka (ili žličica suhog)
Postupak
  1. U mlako mlijeko dodajte žličicu šećera i suhi kvasac. Pomiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
  2. U zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite brašno, sol, maslinovo ulje, lagano umućeno jaje, vodu i mlijeko s aktiviranim kvascem.
  3. Sve izmijesite u glatko elastično tijesto pa ga preselite u zdjelu koju ste malo premazali uljem i pokrijte. Ostavite oko sat vremena da se diže do ne bude dvostruko veće.
  4. Podignuto tijesto preselite na lagano pobrašnjenu podlogu, lagano ga pritisnite (da istisnete zrak). Ostavite nekoliko minuta da odmori kako bi ga lakše izvaljali. U međuvremenu pripremite sastojke za nadjev.
  5. Sireve naribajte, bosiljak natrgajte na manje komadiće, rajčice i masline narežite (prije toga ih dobro procijedite), a češnjak protisnite ili naribajte.
  6. Vraćamo se na tijesto. Razvaljajte ga u pravokutni oblik dimenzija cca 45-50 cm x 20 cm, a nekoliko milimetara debelo.
  7. Ravnomjerno rasporedite sastojke preko tijesta (posebno pazite na češnjak) ostavljajući slobodnih otprilike centimetar uz svaki rub.
  8. Rub kraćih stranica (oko 1 cm) preklopite prema unutra kako bi spriječili curenje nadjeva pa savijte sve u roladu.
  9. Spoj malo navlažite vodom pa dobro pritisnite (štipajte taj rub s ostatkom rolade).
  10. Preselite roladu na pek papir - spoj ide na donju stranu, a na vrhu rolade škarama ili oštrim nožem napravite rez počevši 2-3 cm od početka sve do 2-3 cm od kraja. Neka vam taj rez ide u dubinu do otprilike pola rolade kako bi presjekao više slojeva, ali nikako ne do kraja.
  11. Od rolade pažljivo formirajte slovo "S". Krajeve lagano pritisnite i premažite s malo vode da se lakše prilijepe. Spojite ih ispod središnjeg dijela formirajući osmicu ili simbol beskonačnosti po čemu je kruh i dobio ime.
  12. Prebacite pek papir s kruhom na lim za pečenje, prekrijte čistom krpom i ostavite ga da se ponovno diže (cca 45-60 minuta).
  13. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 40 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte ga folijom kako ne bi izgorio na vrhu.
  14. Čim je pečen premažite koricu s malo toplog mlijeka i ostavite da se mrvicu ohladi prije rezanja.