Svi znate priču o Sv. Nikoli, zaštitniku djece i pomoraca. Znate i većinu običaja koji postoje kod nas a uglavnom su vezani uz darivanje djece. Ali evo nekoliko crtica o tome kako se slavi u svijetu…

Vjerojatno ne postoji zemlja gdje je to izraženije od Nizozemske. Dolazak njihovog omiljenog Sinterklaasa (Sv. Nikole) obilježava se već krajem studenog i mnogi gradovi tad priređuju parade u tu čast. Sve do 5.12. Sinterklaas obilazi škole, vrtiće i bolnice kako bi posjetio djecu. Vrhunac je večer uoči njegovog dana – Sinterklaasavond (večer Sv. Nikole) kad se obitelji okupljaju uz bogatu gozbu koja obavezno završava biskupskim vinom – Bischopswijn te raznim keksima od kojih su najpoznatiji Speculaas. U Nizozemskoj se tu večer razmjenjuju pokloni (ne na Božić), a klinci ostavljaju čizmice i u njima mrkvu za konja na kojem putuje Sv. Nikola. Kad svane jutro, prva je stvar pogledati u njih i vidjeti što je dobri biskup donio…

Bischopswijn

Speculaasima ćemo se baviti sutra, a danas malo o vinu. Radi se o toplom, slatkom napitku obogaćenom agrumima (naranča, limun, mandarina) te začinima poput cimeta i klinčića. U ovoj biskupskoj verziji, vino se kuha i po nekoliko sati na laganoj vatri kako bi upilo što više dodanih mu okusa.

Bischopswijn - nizozemsko biskupsko vino
Priprema
5 mins
Kuhanje
2 hrs
Spremno za
2 hrs 5 mins
 

Kuhano vino u čast Sv. Nikoli

Slijed: Pića
Kuhinja: Nizozemska
Porcija: 4 šalice
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 litra slatkog crvenog vina
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 15 klinčića
  • 4 štapića cimeta
  • 4 žlice šećera
Postupak
  1. Naranče i limun dobro operite, prerežite na polovice pa u svaku polovicu (u koru) ubodite nekoliko klinčića. 

  2. Zajedno s vinom i cimetom stavite na laganu vatru i kuhajte što dulje izdržite 🙂 Realno, bit će gotovo i za pola sata, ali ovaj način pripreme kaže da ga na laganoj vatri kuhate i dva do tri sata (s tim da ne dozvolite da ozbiljno zakipi u ni jednom momentu).

  3. Pred kraj kuhanja probajte vino i zasladite po želji.