Ove su palačinke ruska tradicija već stoljećima, neki kažu i 1000 godina. Nekad su bile rađene od zobi dok su danas najčešće od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna… Što se tiče slanih verzija, dodaci su krem sir i vrhnje, losos, kavijar… A u slatkim se miješa kiselo vrhnje s džemom uz dodatak svježeg voća…


Blini
Priprema
5 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Ruske palačinke s heljdom

Slijed: Doručak
Kuhinja: Ruska
Tagovi: heljda, palačinke, rusija
Porcija: 10 palačinkica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 70 gr glatkog brašna
  • 1 žličica instant kvasca
  • 2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
  • Malo ulja
Postupak
  1. Pomiješajte oba brašna s kvascem. Dodajte mlijeko i lagano izmućeno jaje te sol. Sve pomiješate pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena na toplom.
  2. Nakon sat vremena malo pomiješajte. Na tavi zagrijete mrvicu ulja pa žlicom oblikujte palačinkice. Smjesa će biti tekuća, ali ipak dovoljno gusta da se samo malo razlije tijekom pečenja. Pecite ih 2 minute sa svake strane.
  3. Poslužite s dodacima po želji