Ovo poznato božićno piće svoje korjene vuče iz srednjevjekovne Engleske, gdje su još u 13. stoljeću redovnici pripremali posset – topli punč s vinom (ili pivom), jajima i smokvama. S vremenom su izbačene smokve, a pripremalo se od mješavine mlijeka, vina i jaja, ponekad uz dodatak višanja. Njime se nazdravljalo na više manje svim važnijim društvenim okupljanjima (uglavnom bogatih) Engleza.

Oko točnog porijekla naziva, nitko nije sto posto siguran. Ok, prvi dio s jajima je više nego jasan (egg), ali nastavak je taj koji i dan danas nije baš razjašnjen. Neki smatraju da dolazi od riječi noggin koja je predstavljala malu drvenu srednjovjekovnu šalicu u kojoj se posluživao alkohol. Drugi pak smatraju da dolazi od groga (originalno mješavine ruma ili nekog drugog alkohola s vodom).

Ipak, bez obzira na dugu povijest u Engleskoj, njegova je popularnost dosegla vrhunac tek kolonizacijom Amerike. Shvatilo se da je rum s Kariba puno bolji sastojak od vina ili nekih skupih likera koji su se brodovima morali dovoziti iz Engleske. Doživio je još neke sitne preinake, ali generalno možemo reći da je od 18. stoljeća do danas ostao više manje jednak – uz dodatak cimeta i muškatnog oraščića – pravi božićni klasik. Čak je i američki predsjednik George Washington osmislio svoj recept u kojoj miješa pola llitre brandya, po četvrt litre whiskeya i ruma s litrom mlijeka i 12 žlica šećera te 12 jaja. Kaže da treba stajati nekoliko dana na hladnom mjestu i da ga često treba kušati 🙂

Ipak, svaka američka regija ima neki svoj recept i dodatni sastojak. A da ne pričamo kako je tek sa svijetom. Tako je u Njemačkoj poznat Eierlikör u koji se dodaje čisti alkohol, u meksički Rompope ide rum, u portorikanski Coquito se umjesto običnog mlijeka stavlja kokosovo, a u Venecueli se Ponche Crema servira s kockicama leda, jer kako kažu kod njih nema zime pa im treba nešto ledeno.

Iako stručnjaci kažu da ako koristite svježa jaja, još u kombinaciji s alkoholom i to sve stoji nekoliko dana – nema straha od salmonele i sličnih bakterija, ja sam se ipak priklonio sigurnijoj varijanti – kuhanom eggnogu.

eggnog

Eggnog
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
30 mins
 

Pravi božićni klasik...

Slijed: Pića
Kuhinja: Američka, Britanska
Porcija: 4
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili aroma)
  • 1-2 štapića cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 100 gr šećera
  • 4 jaja
  • 1,5 dcl ruma illi whiskeya (ili kombinacija)
Postupak
  1. Stavite zagrijavati vrhnje, mlijeko i začine na laganu vatru dok ne zavrije.

  2. U međuvremenu dobro izmiksajte šećer s četiri žumanjka i dva bjelanjka. 

  3. Kad smjesa vrhnja i mlijeka zakipi, procijedite ju u izmiksana jaja sa šećerom i odmah dobro miješajte kako se jaja ne bi zgrudala.

  4. Vratite sve na vatru i kuhajte 10-ak minuta dok se ne počne lagano zgrušnjavati (temperatura bi trebala biti oko 80 stupnjeva).

  5. Na kraju umiješajte alkohol i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u frižider. Idealan je za posluživanje nakon minimalno 1-2 dana.