Laganim koracima bliže nam se blagdani pa je vrijeme za već tradicionalnu pripremu likera. Sve je tempirano da budu spremni taman do njih 🙂 Kako za Božić volim pokloniti nešto osobno pripremljeno ovi likeri su u kombinaciji s finim medenjacima ili nekim drugim keksićima super stvar 🙂

Ovaj liker je pravi zimski… Kao stvoren za sve ljubitelje kuhanog vina, tj. začina koji to zimsko piće oplemenjuju… Cimet, đumbir, kardamom, anis… A što se tiče voća, ovdje je samo prijedlog odnosno popis voća kojeg sam ja stavljao. Ukoliko vi imate svoje omiljeno suho voće, stavite njega…

Osim ovog likera, ovdje možete pronaći i još dva meni jako draga – liker od aronije ili borovnica, te talijanski klasik Limoncello


Božićni liker
Priprema
10 mins
Kuhanje
25 mins
 

Kao da pijete kuhano vino, samo malo žešće

Slijed: Pića
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 2 litre
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 litra ruma ja sam miješao smeđi i bijeli
  • 2 naranče
  • 75 gr grožđica
  • 50 gr suhih datulja
  • 50 gr suhih smokvi
  • 300 gr smeđeg šećera
  • 3 dcl vode
  • 1 žlica cimeta (ili 3-4 štapića)
  • 1 žličica đumbira (ili "prst" svježeg)
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice kardamoma (ili 2 mahune)
  • 2 žličice zvjezdastog anisa (ili 2 cijela)
  • 1/2 žličice papra u zrnu
  • 1/2 žličice klinčića
Postupak
  1. Stavite karamelizirati šećer s 1 dcl vode na vatru. Nemojte ga miješati, samo pričekajte da se otopi i zapjeni.
  2. Dodajte ostatak vode (lagano i sa sigurne udaljenosti, karamelizirani šećer je izrazito vruć i dodavanje vode će sigurno uzrokovati prskanje pa budite pažljivi).
  3. Dodajte naribanu narančinu koru te sve začine pa kuhajte 15-ak minuta. Zatim maknite s vatre i pričekajte da se ohladi.

  4. Suho voće rasporedite ravnomjerno u dvije staklene boce od 1 litre pa prelijte ohlađenim šećernim sirupom sa svim začinima, narančinim sokom (od one dvije naranče čiju ste koricu već iskoristili) i rumom.
  5. Dobro zatvorite i stavite na tamno mjesto oko 2-3 tjedna. Svaki dan malo promućkajte. Prije upotrebe ga procijedite i uživajte 🙂