Pão de Queijo su svojevrsna brazilska inačica francuskih Gougèrea. I u jednom i drugom slučaju, tijesto se prvo kuha, a zatim se u malo ohlađeno tijesto umiksavaju jaja, dodaje se sir i sve se peče u pećnici… Takva peciva su iznutra šuplja, a okolo imaju finu hrskavu koricu… Ipak postoji jedna važna razlika – u brazilskom slučaju ne koristi se pšenično već brašno tapioce.

Pao de Queijo


Pão de Queijo
Priprema
30 mins
Kuhanje
25 mins
Spremno za
1 hr
 

Brazilska peciva od tapioce i sira

Slijed: Kruh i peciva, Snack
Kuhinja: Brazilska
Porcija: 24 peciva
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1,2 dcl ulja
  • 1 žličica soli
  • 280 gr tapioca brašna
  • 2 jaja
  • 100-150 gr parmezana
Postupak
  1. Upalite pećnicu da se zagrije na 235 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih pek papirom.
  2. Mlijeko, ulje i sol stavite u lonac na srednju temperaturu i čekajte da zakipi. Povremeno pomiješajte.
  3. Maknite s vatre pa dodajte tapioca brašno. Kompletno brašno ubacite odjednom i odmah krenite "agresivno" miješati drvenom kuhačom. Miješajte dok se sve ne sjedini (ne smije biti suhog brašna, sve mora biti umiješano). Tijesto će u ovom stadiju biti dosta želatinasto.
  4. Prebacite tijesto u posudu za miksanje i miksajte ga nekoliko minuta. To će ga ohladiti i postat će podatnije. Zatim ubacite jedno jaje i miješajte dok se sve ne poveže. Ponovite i s drugim jajetom. Silikonskom lopaticom svakako pokupite i tijesto koje se zalijepilo na stijenke da sve bude dobro sjedinjeno.
  5. Dodajte parmezan (100-150 gr, ovisi koliko sirasta peciva želite) pa miksajte na najmanjoj brzini dok se ne umiješa. Tijesto će vam biti izuzetno lljepljivo i elastično.
  6. Oblikovanje kuglica je najlakše s grabilicom za sladoled. Između svake kuglice umočite grabilicu u zdjelu vode kako bi spriječili da se tijesto baš previše zalijepi. Slažite kuglice na lim za pečenje i ostavljajte razmak između jer će tijekom pečenja lagano narasti.
  7. Temperaturu u pećnici (koju ste zagrijali na 235 stupnjeva) odmah spustite na 175 stupnjeva pa stavite peciva unutra. Peciva će se tako prvo peći na visokoj temperaturi koja će tijekom pečenja padati.
  8. Pecite oko 25 minuta dok se peciva lagano ne napuhnu i budu suha izvana. Neće previše mijenjati boju pa nemojte čekati da porumene. Ako ste istovremeno stavili oba lima na pečenje (u dvije razine), onda ih nakon 15 minuta zamijenite kako bi se ravnomjerno ispekli.
  9. Pustite da se mrvicu ohlade i jedite ih tople.
Bilješke

Od ovih količina možete napraviti 20-30 peciva (ovisno o veličini vaše grabilice). Ako vam ostane "viška", možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Samo ih prije konzumacije zagrijte u pećnici kako bi opet dobila na hrskavosti.