Oni koji me poznaju, znaju kako mi je cheesecake jedna od omiljenih slastica… Super mi je to što postoje doista brojne verzije na koji ih način možete pripremiti, kao i s kojim ih dodatnim sastojcima unaprijediti… Na staroj verziji stranica bilo je bar 10-ak verzija raznoraznih torta od sira. Neke su bile pravi hit, neke malo manje… Ali kako sam na novim stranicama odlučio ipak za onu dobru staru “manje je više”, red je da napravim izbor i stavim samo one s kojima sam (što ja, što drugi) zbilja oduševljen…

cheesecake - osnovna verzija s pecenjem

I zato krećemo s osnovnim receptom za cheesecake koji se peče… Tu ću vam dati i dva prijedloga za preljev – jedan je kombinacija grčkog jogurta i vrhnja za šlag, a drugi je ovaj kojeg vidite i na fotkama – s jagodama i malinama… Na bazi ovog recepta radim i svoj vjerojatno najdraži cheesecake – s Oreo keksima, ali o tom receptu nekom drugom zgodom…

cheesecake - osnovna verzija s pecenjem


Cheesecake - osnovna verzija s pečenjem
Priprema
30 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
4 hrs
 

Jedna od osnovnih verzija ove (meni) izuzetno drage slastice

Slijed: Desert
Kuhinja: Američka, Ostalo
Porcija: 16 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Za podlogu:
  • 200 gr mljevenog keksa (McVities Digestive)
  • 100 gr otopljenog maslaca
Za osnovnu smjesu:
  • 800 gr krem sira
  • 200 gr šećera
  • 1 masno kiselo vrhnje ili mileram
  • 1 žličica arome vanilije (ili vanilin šećer)
  • 3 jaja
Za jogurt/vrhnje preljev:
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 150 gr grčkog jogurta
  • 2-3 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
Za voćni preljev:
  • 350 gr malina, jagoda ili šumskog voća
  • 50 gr šećera
  • 20 gr gustina
  • 4-5 žlica vode
Postupak
  1. Sameljite ili dobro izmrvite kekse pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Utisnite na dno 24cm velikog kalupa za tortu. Stavite kalup u frižider dok pripremate kremu.
  2. Dobro izmiksajte krem sir sa šećerom pa dodajte vrhnje (ili mileram) i vaniliju. Zatim dodajte jedno po jedno jaje cijelo vrijeme miksajući između dodavanja.
  3. Kremu prelijte preko ohlađene podloge i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 50 minuta.
  4. Promatrajte tortu dok se peče, ako počne naglo rasti, smanjite malo temperaturu kako ne bi tijekom pečenja popucala.
  5. Nakon 50 minuta ugasite pećnicu, ali tortu ostavite unutra da se postupno hladi kako se ne bi prenaglo spustila. Samo lagano otvorite vrata pećnice i postavite neki predmet (npr. kuhaču) da se ne zatvore skroz. Volio bih vam reći kako postoji siguran način da torta ne pukne na vrhu, ali ne mogu. Puno puta ne pukne, ponekad ipak popuca, ali ne brinite, zato ide gore još jedan preljev koji će sve popraviti 🙂
  6. Nakon 15-ak minuta izvadite tortu iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa minimalno 3 sata u frižideru.
Za jogurt/vrhnje preljev:
  1. Ako ste se odlučili za ovaj preljev, miksajte vrhnje za šlag s jogurtom, šećerom u prahu i vanilijom.
  2. Prelijte preko ohlađene torte i stavite još malo u frižider.
Za voćni preljev:
  1. Voće sa šećerom stavite na laganu vatru dok skroz ne omekša i pusti svoje sokove. Možete koristiti svježe ili smrznuto voće.
  2. U manjoj posudici pomiješajte gustin s malo vode da nema grudice pa ga dodajte u voće. 

  3. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne zgusne. Prebacite u hladnu posudu i pustite da se ohladi.
  4. Prelijte preko ohlađene torte i stavite još malo u frižider.
Bilješke

Ako vam je teško izabrati između dva preljeva - ne morate. Napravite bijeli preljev i prelijte preko torte, a voćni servirajte kao dodatak uz tortu 🙂

Količine su za kalup za tortu promjera oko 24 cm