Prošli sam vam put najavio kako će se ovdje naći sigurno još barem nekoliko provjerenih cheesecake recepata… Pa nakon onog s pečenjem, red je došao i na ovaj kojeg s manjim varijacijama uvijek koristim kad se radi o cheeseu bez pečenja. Idealan je za pripremu u silikonskim kalupima, ali naravno možete ga napraviti i u klasičnom kalupu za tortu. U tom slučaju samo radite naopako, prvo podloga (bilo klasična s keksima ili lagani biskvit s bademima), a na to krema.

cheesecake s borovnicama

Količine koje su stavljene u recept bit će dovoljne za silikonski kalup od 18×18 cm, dok će vam za klasični okrugli kalup za torte od cca 23-24 cm trebati dodatno otprilike 1/3 svih sastojaka (umjesto 600 gr sira – 800 gr i tako dalje).

cheesecake s borovnicama

cheesecake s borovnicama


Cheesecake s borovnicama (bez pečenja)
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Stari i iskušani recept u novom ruhu

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Za pire od borovnica:
  • 150 gr borovnica svježih ili smrznutih
  • 45 gr šećera
  • 2 žlice limunovog soka
Za osnovnu cheese kremu:
  • 600 gr krem sira
  • 120 gr šećera
  • 60 gr tekućeg jogurta
  • 4 žlice limunovog soka
  • 2 žličice arome vanilije
  • 4 dcl vrhnja za šlag
  • 7,5 listića želatine
Biskvit s bademima:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
I još za ukrašavanje:
  • borovnice jagode, maline
Postupak
Pire od borovnica:
  1. Na laganu vatru stavite borovnice, šećer i limunov sok te kuhajte dok borovnice ne omekšaju.
  2. Ostavite da se ohladi pa prebacite u blender i dobro izmiksajte.
Osnovna cheese krema:
  1. Krem sir dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte tekući jogurt, limunov sok i aromu vanilije. Sve još malo izmiksajte da se sjedini.
  2. U posebnoj posudi izmutite vrhnje za šlag ali tek toliko da počne dobivati na čvrstoći. Mora još uvijek biti tekuće. Lagano pomiješajte s ostalim sastojcima.
  3. Podijelite smjesu podjednako u tri posude. U jednu posudu dodajte 4-5 žlica pripremljenog pirea i umiješajte. U drugu dodajte upola manje pirea, dok treću ostavite kakva je (bez dodavanja pirea). Ako vam ostane pirea, iskoristite ga kasnije za posluživanje.
  4. Za daljnje korake nam je još preostala želatina, i to za svaki sloj po 2 i pol lista koja prvo ostavite da omekšaju u vodi, zadim ih iscijedite i stavite zagrijati nekoliko 10-15 sekundi u mikrovalnu. Nakon toga ih otopljene umiješajte u svaku od smjesa.
  5. Kako sam pripremao tortu u silikonskom kalupu, prvo ide sloj koji će na kraju završiti na vrhu, a odabrao sam da to bude najtamniji. Nakon što ste u njega umiješali otopljenu želatinu, ulijte smjesu u kalup. Poravnajte sloj i nekoliko puta lupnite kalupom o radnu površinu kako bi se ravnomjerno rasporedio u sve pore (kod ovakvih kalupa s fora oblicima je to jako važno).
  6. Stavite u škrinju barem na pola sata. Tek tada ponovite postupak s nova 2 i pol lista želatine i drugom smjesom. Prelijte nježno preko prve, poravnajte i vratite sve u škrinju na novih pola sata.
  7. Sad već znate što vam je činiti i sa zadnjom smjesom i zadnjih 2 i pol lista želatine. Prelijte preko prva dva sloja i poravnajte. Ostavite u škrinji preko noći kako bi se skroz smrznulo i da lakše izvadite iz kalupa.
Biskvit s bademima:
  1. Pripremite kalup koji je nešto veći ili identičan onome u kojem pripremate cheese kremu. Namastite ga, a dno prekrijete pek papirom.
  2. Prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg.
  3. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem.
  4. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.
  5. Ulijte smjesu u pripremljen kalup i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče.
  6. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir.
  7. Po potrebi ga odrežite na odgovarajuće dimenzije.
Slaganje i ukrašavanje:
  1. Dobro smrznutu tortu izvadite iz kalupa i okrenite na pripremljeni biskvit (na pladnju za posluživanje).
  2. Ostavite u frižideru nekoliko sati prije posluživanja da se lagano odmrzne.
  3. Ukrasite svježim voćem.
Bilješke

Sve mjere su za silikonski kalup veličine 18x18 cm.

Ako pripremate tortu u klasičnom okruglom kalupu, počnite s podlogom pa kad se ona ohladi, na nju slažite slojeve kreme. Pri tome vodite brigu da za veći kalup (ovaj od 23-24 cm) prilagodite količine osnovne kreme i to za barem 1/3 više od navedenog.