Chowder je svojevrstan miks između juhe i variva u koji se dodaje mlijeko ili vrhnje, a često se zgušnjava zaprškom, mrvljenim krekerima ili rižom. Najčešće se priprema s morskim plodovima i povrćem. Iako ga mnogi smatraju sjevernoameričkom kreacijom, zapravo se diljem Amerike proširio zahvaljujući francuskim ribarima, doseljenicima u Kanadu. Oni su školjke i ostale morske plodove na gore opisan način pripremali u kotliću – “chaudière”, što je amerikanizirano u chowder.

Ok, sad se malo maknimo od definicije i dopustimo malo kreacije, jer danas nije neobično napraviti chowder i od drugih sastojaka, a ne samo morskih plodova. Ovo je jelo savršeno za iskoristiti ostatke pečene piletine…

chowder s piletinom i brokulom


Chowder s piletinom i brokulom
Priprema
5 mins
Kuhanje
25 mins
Spremno za
30 mins
 

Ostalo vam je piletine i baš vam se jede ovaj kremasti miks između juhe i variva...

Slijed: Juha
Kuhinja: Američka, Francuska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 50 gr maslaca
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera
  • malo majčine dušice
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 5 dcl mlijeka
  • 5 dcl pilećeg temeljca
  • oko 200 gr pilećeg mesa (kuhanog ili pečenog)
  • 150-200 gr cvjetića brokule
  • 100 gr cheddar sira
  • sol, papar
  • malo vlasca
Postupak
  1. Na maslacu popržite sitno sjeckani luk, mrkvu i celer. Nakon 5-6 minuta, kad povrće omekša, dodajte majčinu dušicu, posipajte ga brašnom i dobro promiješajte.

  2. Zalijte toplim mlijekom i temeljcem pa sve dobro miješajte da se brašno fino rasporedi. Kad se juha krene zgušnjavati dodajte kockice pilećeg mesa i brokulu.

  3. Kuhajte nekoliko minuta (dok cvjetići brokule samo malo omekšaju). Na kraju naribajte sir, začinite po želji, pomiješajte i ostavite još minutu-dvije da se sir rastopi.

  4. Prilikom posluživanja posipajte sa sitno sjeckanim vlascem.

Bilješke

Naravno, ne morate imati ostatke piletine. Ako ju pripremate ispočetka, samo pileći file malo istanjite, posolite i popaprite pa pecite u tavi na malo maslinovog ulja.