Nakon onog koraljnog tuila, stiže i ova puterasto karamelizirana verzija tuile keksića u kojoj se prilično možete igrati s okusima (izaberite sok po želji). Kako bi se lijepo karamelizirali, u receptu je dosta šećera pa vam predlažem da ga ublažite limunovim ili sokom nekog drugog citrusa.


Čipkasti tuile (iz pećnice)
Priprema
10 mins
Kuhanje
5 mins
Spremno za
2 hrs
 
Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: Dekoracije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 30 gr omekšalog maslaca
  • 75 gr šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 30 gr limunovog soka
  • 20 gr glatkog brašna
Postupak
  1. Prvo dobro pomiješate šećer u prahu s omekšalim maslacem i prstohvatom soli dok ne dobijete kremastu smjesu.

  2. Malo pomalo dodajte sok (cijelo vrijeme miješajući)

  3. Na kraju dodajte i brašno pa miješajte dok ne dobijete homogenu pastu bez grudica.

  4. Ostavite smjesu minimalno sat vremena u frižideru da se sastojci malo ohlade i povežu.

  5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite lim za pečenje (s pek papirom ili silikonskim podloškom). Formirajte hrpice veličine između 1/2 i 1 čajne žličice smjese na pek papiru, ali ostavite jako puno razmaka između jer će se jako raširiti.

  6. Pecite na 180 stupnjeva 4-6 minuta (ovisi jako o pećnici i veličini hrpica). Gotovi su čim počnu tamniti na rubovima, a samo malo kasnije već će biti prekasno. Zato vjerujte isključivo vlastitim očima i reagirajte kad vidite da su gotovi.

  7. Prebacite ih s lima na neku hladnu površinu da se prestanu peći i počnu hladiti. Višak masnoće obrišite kuhinjskim ubrusom. Ako ih želite dodatno formirati (savijati), to možete tek koju sekundu nakon pečenja. Kako se krenu hladiti, to više nije moguće.

  8. Gotove tuile držite na suhom mjestu bez dotoka zraka (limena kutija npr.)