Ponekad na neke stare recepte i zaboravim, ali zato imam prijatelje koji me podsjete 🙂 Zato evo jednog takvog – radio sam ga prije dvije godine i znam mnoge koji su ga isprobali… Pa nek se nađe i ovdje – zaslužuje to….

Poput browniesa, tako su i ovi blondiesi bez puno kompliciranja, brzo gotovi, a fini… Ovdje sam koristio kombinaciju limuna i mandarina, ali možete prilagoditi i raditi s bilo kojim citrusima…


Citrusne ploškice
Priprema
15 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr
 

Ameri bi rekli - lemon blondies, iako možete staviti citruse koje volite 😉

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: limun
Autor: daliborce
Sastojci
Za blondies:
  • 135 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 200 gr šećera
  • prstohvat soli
  • limun (naranča, mandarina ili limeta)
  • 170 gr otopljenog pa malo ohlađenog maslaca
  • 2 jaja
Za glazuru:
  • 150 gr šećera u prahu
  • limun (naranča, mandarina ili limeta)
Postupak
  1. Pomiještajte glatko brašno, prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli i koricu jednog limuna (ili naranče, mandarine).

  2. Zatim dodajte otopljeni i malo ohlađen maslac, jaja, 3 žlice soka limuna (naranče, mandarine) i žličicu ekstrakta vanilije (ili vaniliju, vanilin šećer). Sve pomiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.

  3. Izlijte u kalup obložen pek papirom i pecite 20 minuta (provjerite čačkalicom) na 175 stupnjeva. Ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i narežite na ploške.

  4. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu s limunovom (naranča, mandarina) koricom i dodajte limunov sok (dodajte žlicu po žlicu) dok ne dobijete gustu ali tekuću smjesu. Trebat će vam oko 2-3 žlice.

  5. Premažite glazurom ohlađene ploškice i ostavite da se osuši. Napominjem da ploškice moraju biti hladne 😉