Nakon prve verzije ove torte koja je objavljena ovdje, odlučio sam napraviti nešto lakšu varijantu smanjujući biskvitni sloj, a ostale pretvarajući u mousse i žele… Ispalo je skroz dobro 🙂

Coko malina mousse torta

 

A napravio sam i mini verzije 🙂

mini tortice

Čoko-malina mousse torta
Priprema
1 hr
Kuhanje
25 mins
Spremno za
8 hrs
 

Fini spoj okusa, ovaj put u mousse izdanju

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Kakao biskvit:
  • 120 gr glatkog brašna
  • 45 gr kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 200 gr šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1,2 dcl mlaćenice (buttermilk)
  • 0,6 dcl ulja
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilije
  • 0,9 dcl kipuće vode
Zamjena za mlaćenicu:
  • 1,2 dcl mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
Pire od malina:
  • 450 gr malina (smrznutih ili svježih)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 4-5 žlica vode
Žele od malina:
  • 300 gr pirea od malina
  • 50 gr šećera
  • 6 listića želatine
Mousse od tamne čokolade:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Mousse od bijele čokolade i malina:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 100 gr pirea od malina
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Ganache:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
I još:
  • svježe maline za ukrašavanje
Postupak
Kakao biskvit:
  1. Pećnicu stavite zagrijavati na 175 stupnjeva. Pripremite dva kalupa veličine 24 cm na način da ih premažete maslacem, na dno stavite pek papir, a rubove lagano pobrašnite. 

  2. Ako nemate mlaćenicu, napravite zamjenu na način da u mlijeko dodate limunov sok, pomiješate i ostavite nekoliko minuta da odstoji.

  3. Brašno i kakao prvo prosijte kako bi se riješili grudica pa im dodajte ostale suhe sastojke - prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Sve pomiješajte.

  4. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlaćenicu (ili pripremljenu zamjenu), ulje, jaje i vaniliju. Kad se smjesa ujednačila dodajte suhe sastojke i miješajte špatulom tek toliko da se sve sjedini. Važno je da ne pretjerate s miješanjem ili još gore da ne koristite mikser.

  5. Na kraju dodajte kipuću vodu i još jednom pomiješajte. Ravnomjerno prelijte smjesu u dva pripremljena kalupa i pecite na 175 stupnjeva 25 minuta (probajte čačkalicom da provjerite je li pečeno). Ako vam u pećnicu ne stanu istovremeno dva kalupa na istoj (srednjoj) razini, rađe ih pecite odvojeno nego da budu na različitim razinama, jer neće dobro ispasti.

  6. Tijekom pečenja biskvit će nabubriti po sredini, ali će se tijekom hlađenja malo spustiti - to je normalno. Kad su biskviti pečeni ostavite ih 10-ak minuta da se hlade u kalupu, a zatim ih izvadite i ostavite da se u potpunosti ohlade.

Pire od malina:
  1. Malinama dodajte malo limunovog soka i vode pa ubacite u blender te dobro usitnite. Ako koristite smrznute, prvo ih treba otopiti. Blendane maline možete (ali i ne morate) provući kroz sito kako bi se riješili viška onih sitnih sjemenki.

Žele od malina:
  1. Pire od malina zagrijavajte sa šećerom na laganoj vatri do vrenja. 

  2. Kad zavrije, maknite ga s vatre, ostavite minutu dvije pa u njega umiješajte prethodno namočenu želatinu.

  3. Kalup koji je nešto manji od onog u kojem ćete na kraju slagati tortu obložite plastičnom folijom, pa u njega prebacite žele. 

  4. Ostavite da se malo ohladi pa ga stavite u škrinju da se dobro stisne.

Mousse od tamne čokolade (i slaganje torte):
  1. Obruč kalupa u kojem ćete slagati tortu obložite acetatnom folijom ili pek papirom s unutarnje strane kako se mousse ne bi zalijepio za obruč (bit će lakše i ljepše, vjerujte mi). Na dno kalupa stavite prvi ohlađeni biskvit.

  2. Vrijeme je za pripremu prvog moussa - otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. 

  3. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, pomiještajte, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

  4. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. Prelijte preko biskvita i pustite da se stisne i ohladi.

Mousse od bijele čokolade i malina (i drugi dio slaganja):
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.

  2. U posudi na laganoj vatri zagrijte pire od malina do vrenja, makite s vatre i dodajte mu namočenu želatinu. Pomiješajte, dodajte otopljenu bijelu čokoladu i ostavite da se malo ohladi.

  3. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.

  4. Na ohlađeni prvi sloj moussa stavite onaj dobro ohlađeni žele pa sve prelijte ovim drugim slojem moussa. Poklopite drugim dijelom biskvita i vratite sve u frižider da se dobro stegne.

Ganache:
  1. Zagrijte 2 dcl vrhnja da bude vruće, ali da ne kipi. Prelijte ga preko sjeckane čokolade, ostavite nekoliko minuta da tako stoji pa miješajte dok se čokolada ne sjedini s vrhnjem. Ostavite da dođe na sobnu temperaturu.

Ukrašavanje:
  1. Izvadite tortu iz frižidera pa ju premažite ganachom (ostavite otprilike četvrtinu da imate za ukrašavanje). Stavite u frižider da se malo stisne.

  2. Ostatak ganacha prebacite u vrećicu za ukrašavanje pa njime ukrasite rub torte, a u sredinu složite svježe maline. 

Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup do 24 cm