Još jedan rođendan za koji sam dobio “zadatak” – jaffa torta… Već sam neke izvedenice na tu temu radio, ali sam se ovaj put odlučio za neke sitne izmjene i dobio sam tortu koja je meni osobno, ali i slavljenici i gostima, bila pravi pogodak.

coko-naranca torta

Ovaj put nisam koristio silikonski već običan kalup za torte pa će ovaj recept ići redom od čoko biskvita, preko ganacha, kreme i dva moussa. Ako ćete ju pak pripremati u silikonskom kalupu, obrnite redoslijed, mousseve dobro zaledite prije slaganja slijedećeg sloja, a na kraju ih preokrenite na pečeni i ohlađeni biskvit premazan ganachom.

I na kraju to izgleda ovako nekako 🙂

coko-naranca torta


Čoko-naranča torta
Priprema
1 hr
Kuhanje
30 mins
Spremno za
8 hrs
 

Jaffa okusi u ovoj mousse torti

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: čokolada, jaffa, mousse, naranča
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Kakao biskvit:
  • 120 gr glatkog brašna
  • 40 gr kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 200 gr šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1,2 dcl mlaćenice (buttermilk)
  • 0,6 dcl ulja
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilije
  • 0,9 dcl kipuće vode
Zamjena za mlaćenicu:
  • 1,2 dcl mlijeka
  • 1/2 žlice limunovog soka
Ganache s kandiranom narančom:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 100 gr kandirane naranče
Krema od naranče:
  • 80 gr narančinog soka
  • 2 listića želatine
  • 50 gr šećera
  • 2 žumanjka
  • 10 gr gustina
  • 60 gr mekanog maslaca
  • 1 žličica vanilije
Mousse od tamne čokolade:
  • 200 gr crne čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Mousse od naranče i bijele čokolade:
  • 1,2 dcl mlijeka
  • 1,2 dcl narančinog soka
  • narančina korica
  • 300 gr bijele čokolade
  • 8 listića želatine
  • 4 dcl vrhnja za šlag
Ganache za ukrašavanje:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Kakao biskvit:
  1. Pećnicu stavite zagrijavati na 175 stupnjeva. Pripremite kalup veličine 24 cm na način da ga premažete maslacem, na dno stavite pek papir, a rubove lagano pobrašnite.
  2. Ako nemate mlaćenicu, napravite zamjenu - u mlijeko dodajte limunov sok, pomiješajte i ostavite nekoliko minuta da odstoji.

  3. Brašno i kakao prvo prosijte kako bi se riješili grudica pa im dodajte ostale suhe sastojke - prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Sve pomiješajte.
  4. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlaćenicu (ili pripremljenu zamjenu), ulje, jaje i vaniliju. Kad se smjesa ujednačila dodajte suhe sastojke i miješajte špatulom tek toliko da se sve sjedini. Važno je da ne pretjerate s miješanjem ili još gore da ne koristite mikser.
  5. Na kraju dodajte kipuću vodu i još jednom pomiješajte. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na 175 stupnjeva 30 minuta (probajte čačkalicom da provjerite je li pečeno).
  6. Tijekom pečenja biskvit će možda nabubriti po sredini, ali će se tijekom hlađenja malo spustiti - to je normalno. Kad je biskvit pečen ostavite ga 10-ak minuta da se hladi u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Ganache s kandiranom narančom:
  1. Ganache pripremite tako da vrhnje dobro zagrijete, da bude vruće, ali ne smije kipiti
  2. Njime prelijte sito sjeckanu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada sama natopi pa nakon toga miješajte dok se kompletno ne otopi i spoji s vrhnjem. Umiješajte sjeckanu kandiranu naranču i ostavite da se malo ohladi.
Slaganje torte:
  1. Kalup u kojem se pekao biskvit operite, osušite pa uz bočne stijenke (s unutarnje strane naravno) priljubite acetatnu foliju kako vam se mousse kasnije ne bi lijepio. Ako nemate takvu foliju, poslužit će i pek papir kojeg narežite na trake visine kalupa i obložite ga. Možete si pomoći s malo mekanog maslaca da se papir prihvati za stijenku. Dno kalupa nećemo koristiti za slaganje!
  2. Na ravnu podlogu prvo stavite ohlađeni biskvit te ga obujmite bočnim stijenkama kalupa (s folijom ili papirom). Biskvit premažite ganachom s narančom. Stavite u frižider da se dobro stegne.
Krema od naranče:
  1. Narančin sok zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakipi.
  2. U međuvremenu miksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte i vaniliju i gustin. Sve dobro sjedinite.
  3. Kad sok zakipi prelijte ga (stalno miješajući) preko mješavine žutanjaka, šećera i gustina. Sve vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri (konstantno miješajući da se ne zgruda) nekoliko minuta dok ne dobijete "pudingastu" smjesu.
  4. Umiješajte namočenu i ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ona ne otopi. Ostavite da se malo ohladi (cca 40 stupnjeva) pa umiješajte maslac.
  5. Kremu premažite ravnomjerno preko (sad već ohlađenog) ganacha i vratite u frižider na par sati da se i krema stisne.
Mousse od tamne čokolade:
  1. Otopite čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.
  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.
  3. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade.
  4. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.
  5. Izvadite do sada složene komponente iz frižidera pa preko svega prebacite ovaj mousse. Ponovno vratite u frižider na još nekoliko sati.
Mousse od bijele čokolade i naranče:
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko i narančinu koricu do vrenja pa maknite s vatre.
  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  3. Zatim dodajte i otopljenu čokoladu te narančin sok. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
  4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade i naranče. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.
  5. Sad imate dvije verzije slaganja. Ako želite da se i izvana vide slojevi, onda samo prelijte i ovaj mousse preko do sad složenih komponenti te vratite u frižider.
  6. Ako pak želite ovu moju verziju gdje je s vanjske strane kompletno svijetla torta, onda prvo pažljivo skinite obruč kalupa te odlijepite foliju ili papir s torte.
  7. Kalup (koji je do sad bio "stegnut", ovaj put olabavite do kraja tako da dobijete veći obruč nego prethodni. Ponovno ga obložite folijom i vratite oko torte (sad bi vam sa svake strane trebalo biti malo prostora). Ovdje možete koristiti i one obruče za torte koji se daju "rastezati" na više veličina, ako imate.
  8. Dio moussa prebacite u slastičarsku vrećicu pa prvo utisnite u taj prostor između dosadašnje torte i stijenki kalupa. Na kraju preostali mousse prebacite preko svega i naravno vratite u frižider na par sati.
Ganache za ukrašavanje:
  1. Kao i prethodni, tako i ovaj ganache pripremite tako da vrhnje dobro zagrijete, da bude vruće, ali ne smije kipiti
  2. Njime prelijte sito sjeckanu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada sama natopi pa nakon toga miješajte dok se kompletno ne otopi i spoji s vrhnjem.
  3. Prebacite u slastičarsku vrećicu te ukrasite tortu po želji.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup do 24 cm