Sad se neki od vas pitaju što drobim i kakav mi je ovo naslov… Pa kad smo kod drobljenja, nismo daleko… Al ajmo redom 🙂

Crêpes Dentelles (negdje poznate i kao Lacy Crêpes) su francuski recept – izuzetno tanki i hrskavi listovi tijesta. Dok su još jako vrući, daju se formirati u razne oblike (najčešće se rolaju). Tako napravljeni mogu se puniti nekim kremama ili poslužiti kao hrskavi dodatak kremastim desertima poput sladoleda ili mousseva. Priča kaže kako je 1893. jedna palačinka ostala predugo u tavici na štednjaku Marie-Catherine Cornic iz Quimpera i pošteno se karamelizirala. Marie ju je još vruću odmah zarolala, a nakon što ju je probala, shvatila je kako je taj uništeni komad tijesta zapravo nešto najlakše i najhrskavije što je do tad probala… To je pravo porijeklo ove poznate bretanjske slastice – kažu iz tvornice koja danas proizvodi more tih proizvoda pod brendom Gavottes. Meni priča ne pije vodu, jer tijesto nije ni malo nalik onom za palačinke, no dobro… Nek im bude, neka legenda mora postojati 🙂

Crepes Dentelles

Ako ohlađene hrskave Crêpes Dentelles zdrobite u sitne komadiće, dobit ćete Pailleté Feuilletine, a taj sastojak ćete često naći u francuskom slastičarstvu, pogotovo u receptima kod kojih je naglašena slojevitost te struktura. Naime, ti se komadići često miješaju s topljenom čokoladom i rasporede na biskvit koji onda (kad se čokolada stegne) dobije dodatnu čvrstoću.

Crepes Dentelles

Priprema smjese je vrlo jednostavna… Maslac se otopi, doda se šećer pa u prohlađenu smjesu umiješa bjelanjak. Zatim dodajemo brašno i miješamo dok ne dobijemo jednoličnu pastu. Po potrebi se doda žlica-dvije vode, ako je smjesa pregusta.

Crepes Dentelles

Smjesa ide u frižider na minimalno sat vremena.

Crepes Dentelles

 

Onda se tanko razmazuje na pleh za pečenje (idealno na silikonsku podlogu, iako i pek papir može poslužiti). Pečete u pećnici, a gotovo je kad kompletno posmeđe.

Crepes Dentelles

Ako želite rolice, koristite pravokutne šablone (cca 20 x 8 cm), a kad je pečeno, odmah ih rolajte dok je vruće. Čim se počnu hladiti, to više nije moguće. Možete koristiti i šablone u reznim oblicima (kod mene vidite srca). A ako pak trebate Pailleté Feuilletine, pečene i ohlađene listove dobro zdrobite rukama.


Crêpes Dentelles (Pailleté Feuilletine)
Priprema
15 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
2 hrs
 

Poznata bretanjska poslastica, hrskavi i lagani listovi tijesta

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 60 gr maslaca
  • 100 gr šećera
  • 35 gr bjelanjka (1 bjelanjak)
  • 60 gr glatkog brašna
  • 2-3 žlice vode (po potrebi)
Postupak
  1. Na umjerenoj vatri otopite maslac pa maknite s vatre.
  2. U još vrući maslac dodajte šećer i miješajte dok se ne počne lagano topiti.
  3. Ostavite samo par minuta da se malo ohladi pa dodajte bjelanjak i sve dobro pomiješajte.

  4. Na kraju dodajte i brašno i miješajte dok ne dobijete homogenu pastu bez grudica. Po potrebi dodajte jednu do dvije žlice vode, ako je pregusto. Stavite u frižider na minimalno sat vremena (a do maksimalno tri dana).
  5. Lim za pečenje prekrijte silikonskim podloškom pa u tankom sloju razmažite smjesu. Možete koristiti i šablone.
  6. Pecite na 200 stupnjeva 5-8 minuta (dok tijesto ne posmeđi).
  7. Još vruće možete rolati po želji, ili ostavite list da se skroz ohladi pa ga zdrobite za Pailleté Feuilletine.
Bilješke

Gotove Crêpes Dentelles čuvajte na suhom mjestu, u nekoj limenoj kutiji bez dotoka zraka i vlage.