Nakon klasičnih hambi peciva koje sam ranije objavio, odlučio sam se poigrati i s (u zadnje vrijeme izuzetno popularnim) crnim pecivima… Ovaj put sam se pripomogao Tihaninim receptom s bloga Just Cake The Cupcake koja inače ima brdooo super ideja pa bacite oko i na ostale recepte 🙂

A evo i slikice jednog gotovog burgera u vege varijanti 🙂

vege burger

Crna hambi peciva
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

Hambi peciva s dodatkom sipinog crnila...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 10 peciva
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 1,5 dcl mlake vode
  • 0,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 80 gr otopljenog maslaca
  • 2 žlice sipinog crnila u prahu
Za premaz i posip:
  • 1 jaje
  • 1 žlice vode
  • 1 žlica mlijeka
  • crni sezam
Postupak
  1. Pomiješajte mlako mlijeko, vodu, kvasac i žličicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  2. U veću zdjelu dodajte brašno pomiješano sa sipinim crnilom u prahu i soli. Zatim dodajte jaje, maslac i aktivirani kvasac s mlijekom. Ako koristite tekuće crnilo, pomiješajte ga s tekućim sastojcima. O količini (ali i kvaliteti) crnila ovisi intenzitet boje pa se tu morate malo poigrati s količinama.

  3. Izmijesite kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru sa "kukom" za tijesto cca 5-6 minuta. 

  4. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta do sat vremena - dok se ne udvostruči.

  5. Podignuto tijesto malo premijesite na pobrašnjeloj površini pa ga podijelite na 8-10 jednakih dijelova.

  6. Svaki dio formirajte u kuglu stavite na lim za pečenje (s pek papirom) i ostavite pokriveno da raste još 30-45 minuta.

  7. Premažite peciva mješavinom jaja, vode i mlijeka pa posipajte sezamom.

  8. Pecite ih na 200 stupnjeva 15-18 minuta.