Postoje jela koja pamtim iz djetinjstva kao omiljena… I kojih ću se uvijek rado sjećati i na njih vraćati upravo takvima kakve je baka radila… Bez ikakvih izmjena, igrarija i fensi novotarija 🙂 Ćufte su jedno od njih…


Ćufte u umaku od rajčice
Priprema
15 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 15 mins
 

Klasik bakine kuhinje

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Tagovi: bakina kuhinja, ćufte, mesne okruglice, pire krumpir
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 400 gr mljevenog mesa (miješanog)
  • 1 luk (sitno sjeckani)
  • sol i papar
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žlica sjeckanog peršinovog lista
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • glatko brašno
  • ulje
  • 5 dcl pirea od rajčice
  • 3 dcl goveđeg temeljca
  • 1 žlica smeđeg šećera
Postupak
  1. Pomiješajte miješano meso, sjeckani luk, začine, peršin i jaje.
  2. Malo pomalo dodajte krušne mrvice dok smjesa ne bude takva da od nje možete raditi okruglice.
  3. Gotove okruglice (cca 2-3 cm u promjeru) lagano uvaljajte u brašno i stavite pržiti 10-ak minuta na vruće ulje sa svih strana.

  4. Kad su okruglice dobile smeđu boju sa svih strana, ulijte pire od rajčice, goveđi temeljac i smeđi šećer (da neutralizira kiselost rajčice) pa kuhajte narednih 40-ak minuta na laganoj vatri dok se umak ne reducira.

  5. Prema želji dodatno začinite i poslužite uz pire krumpir.