Ćufte, kofte, mesne okruglice… Postoji mnoštvo naziva za ovo jelo ovisno o dijelu svijeta gdje se priprema… Ali s obzirom da je na našim područjima nekako najučestaliji naziv – ćufte ili ćuftice, odlučio sam ostaviti upravo njega…

Ovaj put sam ih radio od mljevene junetine iako ih slobodno pripremite s mesom koje najviše volite. Može to biti i piletina, puretina, svinjetina ili miješano… Danas se ćuftice kupaju u bogatom umaku od gljiva, a kao prilog poslužio sam pire krumpir 🙂


Ćuftice u umaku od gljiva
Priprema
15 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
1 hr
 
Ovaj put, ćuftice se kupaju u bogatom umaku od gljiva.
Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Porcija: 6 porcija
Kalorije: 348 kcal
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr mljevene junetine
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice sjeckanog lišća korijandera
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • 200 gr šampinjona
  • 100 gr bukovača
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica brašna
  • sol
  • papar
Postupak
  1. Mljevenom mesu dodajte lišće korijandera, kajenski papar, kumin i jaje te dobro izmiješajte. Posolite i popaprite po želji pa dodajte krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesa ne bude tekuća.
  2. Formirajte male kuglice pa ih stavite pržiti na vruće ulje dok ne posmeđe sa svih strana.
  3. Izvadite ćuftice pa na istom ulju dinstajte luk, mrkvu i gljive 10-ak minuta. Dodajte vino i kuhajte još 10 minuta.
  4. Usitnite povrće i gljive štapnim mikserom pa vratite na vatru. Dodajte žlicu brašna, vrhnje za kuhanje i posolite i popaprite po želji. Kuhajte dok se umak malo ne zgusne.
  5. Vratite ćuftice u umak i pustite da se krčkaju još 5-10 minuta
Bilješke

Uz ove ćuftice možete poslužiti rižu, tjesteninu ili kao što sam ja napravio – pire krumpir.