Vjerovali ili ne, ovo je moj prvi curry (ili nešto što bar na njega prilično sliči)… I to odmah, ni manje ni više, nego vegetarijanski… Znam da takvih recepata nema baš puno na ovim stranicama, ali eto i ja pomalo otkrivam čari bezmesnih jela pa se nadam da ću nekoga barem malo inspirirati 🙂

curry sa slanutkom tikvicama i spinatom


Curry sa slanutkom, tikvicama i špinatom
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Jedan vegetarijanski skok do Indije

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Indijska
Tagovi: curry, indija, povrće, slanutak, špinat, tikvice, vege
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • malo ulja
  • 1 sitno sjeckani luk
  • 1/2 žličice gorušice
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 čili (ili žličica suhog)
  • 2 cm ribanog đumbira (ili žličica praha)
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 dcl povrtnog temeljca
  • 4 dcl kokosovog mlijeka
  • 400 gr ocijeđenog slanutka
  • 2 tikvice
  • 2 šake mladog špinata
  • sol i papar po želji
  • listovi korijandera
Postupak
  1. U dubljoj tavi (ili sličnoj posudi debljeg dna) zagrijte par žlica ulja na srednjoj vatri pa dodajte sitno sjeckani luk. Lagano pržite 5 minuta da omekša i postane staklast.
  2. Dodajte mu protisnuti češnjak, naribani đumbir i sve začine. Pržite nekoliko minuta da se intenziviraju okusi.
  3. Zatim slijedi koncentrat rajčice. I njega malo popržite s ostalim. Prelijte sve temeljcem i kokosovim mlijekom i pojačajte temperaturu da zakipi pa odmah smanjite i ostavite da se krčka 15ak minuta.
  4. Za to vrijeme ocijedite slanutak, a tikvice operite i narežite na veličinu zalogaja.
  5. Nakon 15 minuta dodajte slanutak i tikvice i kuhajte 15ak dodatnih minuta da tikvice omekšaju. Pred kraj kuhanja ubacite i špinat pa pričekajte da povene.
  6. Posolite i popaprite po želji. Na kraju posipajte sjeckanim listovima korijandera i poslužite s rižom.