Osmeh i orasi su još jedan od onih blogova u kojima s vremena na vrijeme pronađem inspiraciju… Smatram kako nema ništa lošeg u priznanju da neki recept nije u potpunosti tvoj, ali onda treba i podijeliti taj pravi izvor sa svijetom…. Kako bi rekli na lijepom našem engleskom jeziku – sharing is caring 😉 Zato bacite oko na Osmeh i orahe, a zapratite ih i na njihovom facebooku ili instagramu 😉

A što se tiče samih čvarkuša, možete ih napraviti i samo s glatkim brašnom, ako nemate pirovog. Meni su u ovoj kombinaciji ipak nekako draže…

cvarkuse s pirovim brasnom

Čvarkuše
Priprema
30 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

U ovom receptu u kombinaciji glatkog i pirovog brašna

Slijed: Kruh i peciva, Snack
Kuhinja: Domaća
Porcija: 20 pogačica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 paketić instant kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 300 gr glatkog brašna
  • 200 gr pirovog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 dcl ulja
  • 200 gr čvaraka
  • 50 gr omekšalog maslaca
  • sol, papar, crvena paprika po želji
  • 1 jaje i žlica vode za premaz
Postupak
  1. U mlako mlijeko dodajte kvasac i žlicu šećera pa sve dobro pomiješajte i ostavite na toplom mjestu nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
  2. U većoj posudi pomiješajte oba brašna i sol. Dodajte ulje i aktivirani kvasac s mlijekom pa dobro zamijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru s "kukom" za tijesto oko 7-8 minuta.

  3. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko sat vremena.
  4. Za to vrijeme sameljite čvarke (u multipraktiku), dodajte im omekšali maslac te sol i papar po želji. Probajte kakva je smjesa kako ne bi nedostajalo začina. Ako volite, dodajte i crvenu papriku.

  5. Podignuto tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika. Na polovicu tijesta razmažite otprilike 1/4 nadjeva s čvarcima i preklopite s onom nepremazanom polovicom. Lagano razvaljajte (pazite da vam sav nadjev ne iscuri van) pa opet na jednu polovicu stavite nadjev i preklopite. Ponovite postupak još bar 2-3 puta.

  6. Na kraju ćete imati nekoliko slojeva tijesta između kojih je fini nadjev od maslaca i čvaraka, a sve bi trebalo biti debelo oko 2 cm.
  7. Manjom čašom ili izrezivačem za tijesto režite pogačice, slažite ih na lim za pečenje pa vrh premažite mješavinom jaja i vode. Ostavite još oko pola sata da se malo dignu.

  8. Pecite na 180 stupnjeva pola sata.