U ovoj rubrici koju sam nazvao “osnove” odlučio sam izdvojeno staviti recepte za pojedine komponente koje često jesu samo dio nekih drugih jela. Pa je red došao na ovaj francuski recept kojeg nisam znao točno ni izgovoriti, ali sam znao da mi je idealna podloga za brojne kolače i torte.

Radi se zapravo o snijegu od bjelanjaka i šećera u kojeg su nježno umiješani orašasti plodovi. Takva se smjesa zatim rasporedi po pek papiru na limu za pečenje te se peče 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Ovisno o željama, možete koristiti bilo koje orašaste plodove – bademe, lješnjake, orahe, pistacije. Možete ih pripremiti na dva načina – fino samljeti pa će tekstura dacquoisa biti finija ili barem polovicu fino samljeti, a ostatak sitno nasjeckati – tako će tekstura biti nešto grublja. Možete ga napraviti čak i s kokosom (pri tome ipak volim dodati dio mljevenih badema).

Na dnu možete pronaći recept koji odgovara jednom disku od cca 24 cm ili dva od cca 18 cm, a u nastavku su samo neke od ideja kako možete iskoristiti dacquoise u svojim slasticama 🙂

Krenut ćemo sa zadnjim receptom gdje sam koristio pistacije, uz dodatka čokoladnog ganacha i kreme i moussa od naranče…

kolacic od narance i cokolade s pistacijama

Nastaviti s rubyčastom torticom gdje je u podlozi badem…

rubycasta torta

I završiti (za sad) smousse tortom od kokosa i manga koju sam nazvao tropski užitak…

tropski uzitak mousse torta


Dacquoise
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
30 mins
 

Podloga za mnoge torte i kolače - kombinacija snijega od bjelanjaka i šećera s mljevenim orašastim plodovima...

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 bjelanjka oko 70-80 gr
  • 1 prstohvat soli
  • 70 gr šećera
  • 80 gr mljevenih orašastih plodova
Postupak
  1. Nacrtajte na pek papiru jednu kružnicu promjera 24 cm ili dvije od 16 cm. Zatim okrenite pek papir naopako i stavite ga na lim za pečenje.
  2. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a šećer se skroz razgradi.
  3. Lagano umiješajte mljevene orašaste plodove u bjelanjke i to polako kako bi vam smjesa ostala prozračna.
  4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu pa ispunite krugove koje ste nacrtali na pek papiru. Možete ih pokušati oblikovati i špatulicom, ali ovo je daleko jednostavnija varijanta.
  5. Pecite na 180 stupnjeva 15-18 minuta dok ne dobije boju i postane "hrskav".
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Bilješke

Pomiješajte 40 gr mljevenih orašastih plodova s 40 gr sitno sjeckanih za malo grublju teksturu. Umjesto na ovaj način, možete razmazati smjesu preko lima za pečenje (naravno na pek papiru) pa kasnije rezati gotovu podlogu kako vam odgovara.