U doba pred Božić trgovačke centre preplave prekrasne limene kutije s mješavinom danskih keksa s maslacem. Unutra ih je doista puno vrsta, ali baza je mnogima vrlo slična. Radi se o prhkom tijestu na bazi maslaca i badema s dodatkom vanilije. Idealni su za izradu istiskivačem za kekse, ali u nedostatku istog, možete ih oblikovati 😉

Nakon izrade pospremite ih u limenu kutiju i pokušajte ih ne pojesti baš sve do Božića 😀

danski keksi


Danski keksići s maslacem i vanilijom
Priprema
10 mins
Kuhanje
5 mins
Spremno za
30 mins
 

Idealno za Božić

Slijed: Desert
Kuhinja: Danska
Tagovi: Advent, Božić, keksi, maslac, vanilija
Porcija: 40 keksića
Autor: daliborce
Sastojci
  • 175 gr šećera
  • 200 gr maslaca (sobne temperature)
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1 jaje
  • 250 gr glatkog brašna
  • 75 gr mljevenih badema
Postupak
  1. Kremasto izmutite šećer s maslacem.
  2. Zatim dodajte brašno i bademe i dalje miješajući.
  3. Na kraju dodajte još jaje i vaniliju te još malo miješajte da se sve sjedini.
  4. Ako koristite istiskivač za kekse, napunite ga tijestom pa istiskujte na lim za pečenje (bez pek papira) i pecite na 200 stupnjeva 5-6 minuta.
  5. Ako nemate istiskivač, možete malo ohladiti tijesto pa ga oblikujte rukama i prebacite na pleh za pečenje (ovaj put s pek papirom) i pecite na 200 stupnjeva 5-7 minuta (ovisno o debljini).
  6. Pečeni su kad počnu dobivati boju na rubovima. I dalje su mekani, ne pecite ih dalje - očvrsnut će kako se budu hladili.
Bilješke

Ohlađene kekse čuvajte u limenoj kutiji.