Šljive su definitivno voće koje tek termičkom obradom zasja u svom punom sjaju…
Uz malo toplih začina poput cimeta i kardamoma te nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno imate u smočnici ili frižideru nastat će ovaj fini začinjeni drobljenac…

Fine začinjene šljive prekrivene tijestom...
- 250 gr šljiva
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica gustina
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice kardamoma (opcionalno)
- 40 gr glatkog brašna
- 20 gr zobenih pahuljica
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 40 gr hladnog maslaca
- 1/2 žličice cimeta
-
Vatrostalnu posudu za pečenje malo premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Ja sam ovaj put koristio okruglu posudu od 12 cm, a ovisno o veličini (i potrebama) prilagodite količinu sastojaka.
-
Šljive operite i izvadite im košticu pa ih narežite na komadiće.
-
Dodajte im sve ostale sastojke (ako nemate kardamom, slobodno izostavite) i pomiješajte. Složite u vatrostalnu posudu.
-
Pomiješajte brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i jednu žlicu šećera.
-
Utrljajte prstima u te sastojke hladne kockice maslaca - nemojte previše mijesiti. Dobiveno tijesto razmrvite preko smjese od šljiva i začina.
-
Posipajte s onom preostalom žlicom šećera i cimetom da se tijekom pečenja karamelizira. Stavite peći na cca 45 minuta.
-
Poslužite toplo, po želji s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.
Količine su za okruglu posudu promjera 12 cm.