Šljive su definitivno voće koje tek termičkom obradom zasja u svom punom sjaju…

Uz malo toplih začina poput cimeta i kardamoma te nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno imate u smočnici ili frižideru nastat će ovaj fini začinjeni drobljenac…

drobljenac sa sljivama 1

drobljenac sa sljivama 2

drobljenac sa sljivama 3

Drobljenac sa sljivama
Priprema
15 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
1 hr
 

Fine začinjene šljive prekrivene tijestom...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 2
Autor: daliborce
Sastojci
Začinjene šljive:
  • 250 gr šljiva
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma (opcionalno)
Mrvice od tijesta:
  • 40 gr glatkog brašna
  • 20 gr zobenih pahuljica
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 40 gr hladnog maslaca
  • 1/2 žličice cimeta
Postupak
  1. Vatrostalnu posudu za pečenje malo premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Ja sam ovaj put koristio okruglu posudu od 12 cm, a ovisno o veličini (i potrebama) prilagodite količinu sastojaka.

Začinjene šljive:
  1. Šljive operite i izvadite im košticu pa ih narežite na komadiće.

  2. Dodajte im sve ostale sastojke (ako nemate kardamom, slobodno izostavite) i pomiješajte. Složite u vatrostalnu posudu.

Mrvice od tijesta:
  1. Pomiješajte brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i jednu žlicu šećera. 

  2. Utrljajte prstima u te sastojke hladne kockice maslaca - nemojte previše mijesiti. Dobiveno tijesto razmrvite preko smjese od šljiva i začina. 

  3. Posipajte s onom preostalom žlicom šećera i cimetom da se tijekom pečenja karamelizira. Stavite peći na cca 45 minuta.

  4. Poslužite toplo, po želji s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.

Bilješke

Količine su za okruglu posudu promjera 12 cm.