Focaccia je jedna od najpoznatijih talijanskih pogača, tijesta sličnog onome za pizzu, ali nešto debljeg.

Ovu divnu talijansku pogaču probao sam u raznim varijantama. S pršutom i rukolom, ružmarinom, sirom, rajčicama, paprikom… Kao i kod pizze, jedina granica u okusima je vaša mašta…

Ovdje donosim osnovni recept, a sastojke koje ćete koristiti kao dodatak prepuštam vama 🙂


Focaccia
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Dizanje
1 hr
Spremno za
2 hrs
 

Poznata talijanska pogača

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Osnovni recept:
  • 325 ml mlake vode
  • 7 gr suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 500 gr glatkog brašna idealno "00" za pizze i focaccie
  • 1 žličica soli
  • 7 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica palente
  • 1 žlica krupne soli
Sa sušenim rajčicama i bosiljkom
  • sušene rajčice
  • bosiljak sušeni ili svježi
S mozzarellom, rajčicama i bosiljkom
  • mozzarella
  • cherry rajčice
  • bosiljak sušeni ili svježi
S parmezanom i ružmarinom
  • parmezan
  • ružmarin sušeni ili svježi
Postupak
  1. Kvasac promiješati s mlakom vodom i žličicom šećera pa ostaviti 10-ak minuta da se aktivira.
  2. Brašnu dodati sol, 3 žlice maslinovog ulja i vodu s kvascem. Mijesiti 10-ak minuta pa staviti u lagano nauljenu posudu koju prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako bi se stvorilo vlažno okruženje da se tijesto bolje digne. Neka se diže 45 minuta.

  3. Lim za pečenje posipajte s malo palente. Kad se tijesto diglo prebacite ga na lim i stanjite ga i razvucite rukama. Prstima napravite udubine na vrhu i prelijte maslinovim uljem (2-3 žlice). Posipajte krupnom soli i ostavite pokriveno vlažnom krpom još 15-20 minuta. Prije tog zadnjeg "odmaranja" vrijeme je da stavite i ostale sastojke ako želite.

  4. Pecite na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Čim je pečena prelijte s još nekoliko žlica maslinovog ulja i pustite da ga upije.