Nakon što sam pred nekih godinu dana na ovim stranicama objavio recept za frangipane pitu sa smokvama i tako odao počast tim voćnim ljetnim kraljicama, danas je na red došla jesenska varijanta s kruškama…

Frangipane pita s kruskama

Osim promjene u voću, pronašao sam i svoje novo idealno prhko tijesto koje u zadnje vrijeme koristim u svim pitama, tartevima i quichevima, pa tako i ova nije bila izuzetak 🙂 Razlikuje se u sastavu jer osim maslaca ima i malo ulja, a u postupku jer se tijesto preklapa poput lisnatog ili onog za croissante…

Frangipane pita s kruskama

Frangipane pita s kruškama
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
2 hrs
 
Kombinacija krušaka i badema u finom prhkom tijestu...
Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Prhko tijesto:
  • 170 gr glatkog brašna
  • 2,5 žlice ulja
  • 60 gr hladnog maslaca
  • 0,5 dcl hladne vode
  • 1 prstohvat soli
Frangipane:
  • 100 gr badema
  • 60 gr šećera
  • 2 bjelanjka
  • 50 gr maslaca
I još:
  • 3 velike kruške
  • malo limunovog soka
  • 1 žumanjak
  • malo vode
Postupak
Prhko tijesto:
  1. Pomiješajte brašno i sol pa dodajte ulje i malo pomiješajte. Zatim dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano prstima utrljajte maslac u brašno.
  2. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte i ledeno hladnu vodu (malo pomalo, možda će vam dvije tri žlice biti dovoljne!) i miješajte špatulom dok se tijesto ne sjedini. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Formirajte disk pa zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.

  3. Nakon sat vremena izvadite tijesto iz frižidera pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na nekoliko milimetara debljine.
  4. Korak koji slijedi nije neophodan, ali se isplati jer dobijete još prhkije tijesto. Preklopite tijesto kao kad radite lisnato ili tijesto za croissante. Zamislite da postoje tri trećine pa desnu preklopite prema sredini, a nakon toga i lijevu (dobit ćete tri sloja). Zarotirajte ga za 90 stupnjeva, razvaljajte i ponovite preklapanje. Vratite u frižider na još minimalno pola sata.

Frangipane:
  1. Dok se tijesto hladi, napravite frangipane nadjev i to tako da u blenderu (na puls modu) isjeckate bademe, šećer i maslac. Kad su bademi usitnjeni dodajte i 2 bjelanjka pa još izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Kruške ogulite, prepolovite, izvadite koštice pa svaku polovicu narežite na kriške. Malo ih pokapajte limunovim sokom.

  3. Ohlađeno tijesto razvaljajte na podlozi koju ste posipali brašnom. Prebacite u kalup za pite, odstranite višak tijesta oštrim nožem pa ispikajte vilicom. Dno premažite frangipanom. Zatim složite i kruške. Od viška tijesta možete napraviti listiće kao ja ili neke druge ukrase.

  4. Žumanjku dodajte malo vode i pomiješajte. Premažite vrh tijesta i eventualne ukrase od tijesta kako bi dobili lijepu žutu boju tijekom pečenja.

  5. Pecite na 190 stupnjeva oko 40 minuta. Pećnice neki put znaju biti malo svojeglave pa s vremena na vrijeme bacite oko. Gotovo je kad tijesto dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

  6. Ostavite da se ohladi oko sat vremena minimalno

Bilješke

Mjere su za kalup za tart 34x10 cm ili okrugli cca 20-ak cm.