Ljeto je već prošlo i svježe smokve idu svome kraju pa je red da im odam počast u vidu ovog prefinog deserta. Recept je posuđen od Darka koji na svojoj web kuharici objavljuje prekrasne fotke još boljih jela… Ima tu svega, od tradicionalnog do modernog i siguran sam da će se za svakog od vas pronaći nešto 🙂

Frangipane pita sa smokvama

Ali vratimo se na recept… Iako na prvu djeluje kompliciran, zapravo nije. U to ćete se i sami uvjeriti ako ga probate napraviti.

Frangipane pita sa smokvama

Frangipane pita sa smokvama
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
2 hrs
 

Posveta kraljicama ljeta u vidu fine pite...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 15
Autor: daliborce
Sastojci
Prhko tijesto:
  • 200 gr oštrog brašna
  • 60 gr šećera
  • 110 gr hladnog maslaca
  • 2 žutanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • 2 jušne žlice hladne vode
  • prstohvat soli
Frangipane:
  • 100 gr badema
  • 60 gr šećera
  • 2 bjelanjka
  • 50 gr maslaca
I još naravno:
  • 10-15 svježih smokvi
Postupak
Prhko tijesto:
  1. Pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano pomiješajtepa lagano prstima utrljajte maslac u brašno i šećer. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte žumanjke, vaniliju i 2 žlice hladne vode.
  2. Zamijesite tijesto, ali samo toliko da se sve sjedini. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Frangipane:
  1. Dok se tijesto hladi, napravite frangipane nadjev i to tako da u blenderu (na puls modu) isjeckate bademe, šećer i maslac. Kad su bademi usitnjeni dodajte i 2 bjelanjka pa još izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Narežite i smokve na četvrtine ili osmine (ovisi o veličini).
  2. Ohlađeno tijesto razvaljajte na podlozi koju ste posipali brašnom. Prebacite u kalup za pite pa dno premažite frangipanom. Na njega posložite smokve i pecite na 190 stupnjeva oko 40 minuta. Pećnice neki put znaju biti malo svojeglave pa s vremena na vrijeme bacite oko. Gotovo je kad tijesto dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

  3. I najgori dio, pričekajte barem nekoliko minuta da se malo ohladi 🙂
Bilješke

Količine su dovoljne za kalup od 20-24 cm