Galette su poznata francuska poslastica na koju ćete nabasati u mnoštvu pariških slastičarnica i kafića. Radi se o malim rustikalnim piticama od prhkog tijesta s dodatkom raznog sezonskog voća (za razliku od “pravih” pita, koje se rade u lijepoj okrugloj formi s ukrašenim rubom te bogatim i kremastim nadjevom).

Bit će tu još mnoštvo ideja i kombinacija, ali za početak iskoristite ovo divno doba godine kad su jagode fine, domaće, svježe, mirišljave i napravite ovu verziju s dodatkom mente… Ako nemate mente, slobodno koristite samo obični šećer ili kombinaciju s vanilin šećerom.

galette s jagodama i mentom

Za tijesto, kao i uvijek kad se radi o prhkom, prvo pomiješajte brašno, šećer i malo soli pa prstima lagano umiješavajte maslac dok ne dobijete teksturu krušnih mrvica. S obzirom da je vani toplo (kao i moje ruke) pa se maslac brzo topi, spravčica koju sam kupio na internetu savršeno služi za takva tijesta…

galette

Dodajte žumanjak i žlicu po žlicu vode, miješajući vilicom dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na prijanjajuću foliju, formirajte disk i dobro zamotajte pa stavite u frižider da se dobro stisne (barem sat vremena). Zatim ga podijelite na šest dijelova, svaki formirajte u kuglicu, a zatim tanko izvaljajte.

galette

U sredinu svakog diska stavite nadjev po želji. U ovom slučaju su to bile jagode koje sam obložio s malo gustina i šećera s okusom mente. Ostavite par centimetara od ruba slobodno.

galette

Preostalo je još presavinuti rub prema unutra i malo posipati šećerom i mentom te staviti na pečenje…

galette

I na kraju uživati 🙂

galette s jagodama i mentom


Galette s jagodama i mentom
Priprema
15 mins
Kuhanje
35 mins
Spremno za
2 hrs
 

Francuska poslastica s mirišljavim jagodama i mentom

Slijed: Desert
Kuhinja: Francuska
Tagovi: francuska, galette, jagode, menta, pita
Porcija: 6 galetta
Autor: daliborce
Sastojci
Za šećer s okusom mente:
  • 5 žlica bijelog šećera
  • 10- ak listova mente
Za tijesto:
  • 170 gr glatkog brašna
  • 1,5 žlica šećera s mentom
  • prstohvat soli
  • 115 gr hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 5-6 žlica ledene vode
Za nadjev:
  • 500 gr jagoda
  • 2 žlice šećera s mentom
  • 2 žlice gustina
  • 5-6 listova mente
Postupak
Za šećer s okusom mente:
  1. Koristite samo listove mente (bez stabljika). Operite ih pa ih dobro posušite (kuhinjskim ubrusom).
  2. Stavite listove mente i šećer u mužar pa ih batićem dobro usitnite (dok više ne bude tragova listića, a šećer poprimi zelenkastu boju).
Za tijesto:
  1. Pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli u većoj zdjeli.
  2. Dodajte komadiće ohlađenog (može čak i zaleđenog) maslaca pa prstima lagano umješavajte maslac u brašno. Budite nježni, trebate dobiti teksturu poput krušnih mrvica.
  3. Dodajte žumanjak i dvije žlice ledene vode. Pomiješajte sve vilicom. Dodajte još žlicu-dvije vode i opet promiješajte. Dodajte samo žlicu po žlicu vode dok se tijesto ne počne formirati.
  4. Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena.
  5. Tijesto izvadite iz frižidera i narežite na 6 podjednakih dijelova. Svaki dio posipajte brašnom, napravite oblik diska i tanko razvaljajte.
  6. Premjestite na lim za pečenje (na pek papir) i vratite u frižider nakratko dok pripremite nadjev.
Za nadjev:
  1. Jagode očistite i grubo nasjeckajte. Stavite na cjedilo da se malo ocijede.
  2. Pomiješajte gustin i šećer pa dodajte jagode i lagano miješajte.

  3. Punite tijesto nadjevom, ostavljajući cca 2 cm ruba slobodno. Posipajte sjeckanim ili natrganim listićima mente. Rub presavinite prema unutra, posipajte ostatkom šećera i pecite 35-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.