Nakon tadoori masale, o kojoj sam već pisao, red je došao na najpoznatiju indijsku mješavinu začina – u prijevodu bi njezino ime značilo – vruća (garam) mješavina začina (masala). I iako bi na prvu mogli zaključiti da se radi o ljutim začinima, vrućina zapravo predstavlja tzv. tople začine od kojih se ona sastoji.

Kao što sam već i prethodno pisao, ni kod ove mješavine ne postoji jedinstven recept, već se on poprilično razlikuje od regije do regije u kojoj se priprema, ali i od kućanstva do kućanstva. Ovdje je samo jedna od verzija kako pripremiti ovu mješavinu. Važno je naglasiti da ukoliko koristite unaprijed pripremljeni miks mljevenih začina, onda ih dodajete tijekom ili pred kraj kuhanja kako bi ostao što bolji okus. Ako pak koristite cijele začine kad pripremate jelo, onda ih je najbolje dodati na samom početku kuhanja, pržeći ih u ulju da oslobode što više okusa i mirisa.


Garam masala
Priprema
5 mins
Kuhanje
5 mins
Spremno za
10 mins
 

Najpoznatija indijska mješavina začina

Slijed: Začini
Kuhinja: Indijska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 1 žlica sjemenki kumina
  • 2-3 mahune kardamoma
  • 2-3 klinčića
  • 1/2 žličice crnog papra cijelog
  • 1/2 štapića cimeta
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1/4 žličice muškatnog oraha mljevenog
Postupak
  1. Sve sastojke osim muškatnog oraha stavite tostirati na suhu tavicu nekoliko minuta. 

  2. Ohladite, dodajte mljeveni muškatni orah pa dobro usitnite u mužaru ili mlincu. 

Bilješke

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.