Kad se prije par godina, na prvom velikom Zg adventu pojavila ova poslastica koja s Božićem u Zagrebu nema baš nikakve veze, mislio sam – trajat će jako kratko… Međutim, s kojom godinom odmaka, sad znam da smo upravo u Zg od knedle servirane na austrijskim skijalištima napravili adventski specijalitet i najtraženiju hranu na kućicama… Pa stoga u ovom popisu jela pred blagdane i germknedla u umaku od vanilije dobija svoje mjesto…

Germknedle u umaku od vanilije
Priprema
30 mins
Kuhanje
18 mins
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

S austrijskih skijališta i zagrebačkih adventskih kućica

Slijed: Desert
Kuhinja: Austrijska
Porcija: 4 knedle
Autor: daliborce
Sastojci
Za knedle:
  • 1,2 dcl mlakog mlijeka
  • 13 gr svježeg kvasca (ili pola vrećice suhog)
  • 30 gr šećera
  • 250 gr glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • 30 gr otopljenog maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • naribana korica od 1/2 limuna
Za punjenje:
  • 4-5 žlica džema od šljiva (ili nekog drugog)
Za umak:
  • 2 žutanjka
  • 30 gr šećera
  • 10 gr gustina
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 3 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili 2 žličice arome)
Za posip:
  • 25 gr maka
  • 15 gr šećera u prahu
Postupak
Za knedle:
  1. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  2. Ostatak šećera pomiješajte s brašnom pa dodajte sve ostale sastojke (jaje, oropljeni maslac, vaniliju, koricu limuna i sol). Na kraju dodajte i podignuti kvasac s mlijekom.

  3. Kuhačom ili špatulom dobro izmiješajte sve sastojke pa nakon toga rukama (ili u samostojećem mikseru kukom za tijesto) mijesite 10-ak minuta. Dodajte još samo malo brašna ako je potrebno.

  4. Čistu posudu lagano nauljite pa u nju prebacite tijesto i ostavite da se pokriveno diže sat, sat i pol.

  5. Tijesto prebacite na podlogu posipanu brašnom, podijelite na 4-5 dijelova, od svakog formirajte disk, na sredinu stavite džem pa oblikujte knedlu.

  6. Ostavite ih da se dižu još pola sata pa ih stavite kuhati na paru oko 15-18 minuta.

Za umak:
  1. Mlijeko i vrhnje stavite kuhati zajedno s vanilijom. 

  2. U međuvremenu dobro pomiješajte žutanjke, šećer i gustin. 

  3. Kad mlijeko i vrhnje zakipe, maknite mahunu vanilije pa malo pomalo dodajte u mješavinu s jajima. Miješajte da se jaja temperiraju.

  4. Vratite sve na vatru i kuhajte nekoliko minuta (stalno miješajući) dok se umak malo ne zgusne. Prelijte preko toplih knedli i posipajte makom pomiješanim sa šećerom u prahu.