I tako smo nakon mekanih medenjaka i gingerbreada keksića došli i do najkreativnijeg dijela ove “medene” trilogije – gingerbread kućica… Ako ste se slučajno pitali što je nagnalo ljude da krenu raditi ovakve slatke kućice, odgovor je jednostavan – braća Grimm. U svjetski poznatoj bajci za djecu, Ivica i Marica usred šume dođu do kućice napravljene od medenjaka. Inače (iako nema veze s ovom pričom), Grimmov original je bio puno mračniji i čudniji od kasnije prilagođenih verzija ove bajke 😉

gingerbread kucica

Ideja je tada bilo mnoštvo (kao i danas) – od stare kolibe u šumi do luksuznih dvoraca, ali kako bi im uspjelo sagraditi takve medene kućice, pekari su morali još malo adaptirati recept kako bi dobili puno čvršću strukturu. I tako je stvorena svojevrsna nadogradnja na dugu povijest medenjaka. Diljem svijeta se krajem godine održavaju natjecanja za najbolji primjerak, a kao i uvijek najveći ulaze u Guinnessovu knjigu rekorda. Do sad najveću kuću sagradili su u Texasu 2013. i imala je površinu od 230 kvadrata, a na najvišem dijelu bila je visoka 18 metara. Za izgradnju je potrošeno gotovo tonu i pol šećera, 800 kg maslaca, preko tri tone brašna i čak 7.200 jaja. Akcija je imala dobrotvornu svrhu – za renoviranje bolnice, pa ste se u njoj (uz naknadu) mogli naći i s Djedom Božićnjakom.

gingerbread kucica

Osim kućica popularno je i stvaranje cijelih gradova. Tako norvežani u Bergamu od 1991. stvaraju svoj Pepperkakebyen (selo medenjaka), a svako dijete do 12 godina može besplatno napraviti svoju kućicu koja postaje njegov dio. Guinnessovi rekorderi u ovoj kategoriji su (začudo) opet Amerikanci, a titulu nosi konstruktor Jon Lovitch, i to (do sada) već četvrti put. Njegov prošlogodišnji (2017.) grad rekorder sagrađen je od ukupno 1.251 jestive zgrade.

gingerbread selo

Nakon dosadašnjih kućica, ove sam godine i ja napravio svoje selo. Ipak, s daleko manjim brojem kuća nego gore navedeni. A osim tog sela, gore imate i slikice nekih kuća od prošlih godina 🙂 Kod izrade svega ovog, jedina vodilja je vaša mašta pa si dajte na volju. Ovogodišnje mini kućice su rađene pomoću malih izrezivača kupljenih na netu, dok su sve ostale rađene putem šablona nacrtanih na kartonu. Pronađite ih na netu ili se poigrajte arhitekta pa napravite svoje. Tijesto za koje donosim recept je idealno za pripremu ovakvih građevina jer je čvrsto i vrlo će se malo raširiti pa samim time neće uništiti vaš plan. Keksići će nakon nekoliko dana postupno omekšati, ali ne previše pa ako želite tijesto za obične figure i ne mislite od njih ništa graditi, predlažem vam prethodno objavljeni gingerbread recept 😉

gingerbread selo

gingerbread selo

Gingerbread kućice

Čvršće tijesto za izradu ovih slatkih građevina

Slijed: Desert
Kuhinja: Internacionalna
Autor: daliborce
Sastojci
Za gingerbread tijesto:
  • 175 gr smeđeg šećera
  • 125 gr omekšalog maslaca
  • 1 jaje
  • 80 gr meda
  • 350 gr glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica đumbira
  • 1 žličica cimeta
Za Royal Icing:
  • 450-500 gr šećera u prahu
  • 3 bjelanjka
  • jestive boje
Postupak
  1. Prvi korak je priprema šablona. Svakako ih (ako nemate gotove rezače) nacrtajte i izrežite od kartona te pokušajte sastaviti kako bi na vrijeme otkrili imate li grešaka ili ne. Teško je da ćete tijesto moći oblikovati "odokativnom" metodom, a da kućica uspije. 

Tijesto:
  1. Pjenasto izmiksajte smeđi šećer i maslac, zatim im dodajte jaje i med. Miksajte dok se ne povežu. 

  2. U smjesu ubacite i ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. 

  3. Prebacite ga na prijanjajuću foliju, pritisnite da dobijete disk kako bi vam kasnije bilo lakše valjati, dobro omotajte i stavite u frižider na pola sata do sat kako bi se stisnulo. Ja ga već u ovom koraku volim podijeliti na dva dijela pa raditi s jednom polovicom dok je druga još u frižideru.

  4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na željenu debljinu (naravno, ovisi o tome koje veličine će biti kućica, cca 2-3 mm za manje i srednje kućice). 

  5. Oštrim nožem režite stranice pomoću šablona pa ih stavljajte na pleh za pečenje na pek papir. Iako se neće dići kao originalni gingerbread kolačići, svejedno ostavite malo prostora između. 

  6. Pecite na 170 stupnjeva 10-12 minuta za manje kućice ili 15-ak minuta za veće komade. 

  7. Kad je pečeno, ostavite par minuta na limu (jer su komadi mekani prije nego se ohlade) pa ih prebacite na rešetku za hlađenje. 

Royal Icing:
  1. Bjelanjke prvo izmutite na srednjoj brzini dok se ne počnu pjeniti. 

  2. Zatim dodajte oko 400-450 gr prosijanog šećera u prahu i miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete sjajnu ljepljivu smjesu. 

  3. Ako je prerijetko, dodajte još malo šećera. 

  4. Za ukrašavanje dodajte dijelu smjese malo prehrambene boje (ali pazite ako su tekuće boje jer ćete jako razvodniti smjesu). 

Bilješke

Sastavljajte kućicu tek nakon par sati hlađenja ili drugi dan kako bi stranice dovoljno očvrsnule.

Što se tiče icinga, on mora biti jako gust i ljepljiv. Služi za lijepljenje stranica kućica, ali i za ukrašavanje. Dio icinga s kojim trenutno ne radite prebacite u zdjelicu i odmah preko priljubite prijanjajuću foliju jer će se jako brzo stvrdnuti.

Preporuka je da prvo ukrasite stranice, a tek kad se ukrasi osuše sastavljate kuću. Koliko god to bilo jednostavnije, ja sam sve svoje kućice ipak ukrašavao tek kad su bile sklopljene 🙂 

Nakon "ljepljenja" svakako ostavite kućice nekoliko sati na miru. Ako je kućica velika i teška, postavite potpornje koji drže stranice na kupu.